OUG care se referă la depolitizarea conducerii spitalelor, dezbătută în Parlament

Ordonanţa de urgenţă care urmăreşte depolitizarea conducerilor de spitale a fost discutată astăzi în Parlament, într-o dezbatere organizată de Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor.

Adăugat: 2 Martie 2017
Ultima actualizare:6 Martie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ordonanţa de urgenţă care urmăreşte depolitizarea conducerilor de spitale a fost discutată astăzi în Parlament, într-o dezbatere organizată de Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor.

Documentul a fost respins de Senat, iar săptămâna viitoare ar urma să intre în circuitul legislativ al deputaţilor care urmează să dea votul decisiv.

Reprezentanţii din mediul academic prezenţi la dezbatere au declarat că ordonanţa de urgenţă emisă de Guvernul Cioloş bulversează viaţa din spitale şi că şefii de secţie trebuie numiţi la recomandarea universităţilor de Medicină.

Ioanel Sinescu, rectorul Universitătii "Carol Davila" din Bucureşti: "Nu pot să-mi dau seama cum un medic specialist, un asistent universitar poate fi şeful profesorului lui. Aşa ceva nu cred că se poate întâmpla".

Actul normativ are însă sprijinul mai multor asociaţii ale pacienţilor şi studenţilor care spun că măsurile aplicate prin ordonanţă asigură ocuparea funcţiilor administrative în spitale prin concurs pe baza competenţelor manageriale.

Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă: "Managerii, aşa cum se observă din practică, sunt profesori universitari, sunt şi în sala de operaţie, încearcă să facă şi managementul spitalului, ceea ce pentru un om care are 24 de ore la dispoziţie într-o zi nu se poate întâmpla".

Fostul ministru al sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat că Ordonanţa 79 nu interzice profesorilor din universităţile de Medicină să participe la ocuparea unor funcţii de manageri.

"Ceea ce spune ordonanţa este că în spitalele clinice şefii de secţie care se înscriu la concurs, pentru că trebuie să existe un concurs pentru şefii de secţie, pot veni doar cadre didactice. Ceea ce se schimbă: se ia dreptul unui profesor de a fi şef de secţie pe viaţă într-un spital", a susţinut el.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
2 Martie 2017
Ultima actualizare:
6 Martie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza