Ordonanţa privind votul în diaspora, în dezbatere publică din 15 august

Ministrul pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a început discuţiile cu partidele politice pe tema ordonanţei de urgenţă privind votul în diaspora.

Adăugat: 8 August 2016
Ultima actualizare:8 August 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Executivul încearcă să rezolve problema votului românilor din străinătate, prin repararea unor lacune din legea votată anul  trecut de Parlament.

O ordonanţă de urgenţă va intra în dezbatere publică în 15 august şi va permite înregistrarea online pentru toţi cei care doresc să voteze în diaspora.

Ministerul Afacerilor Externe va propune Autorităţii Electorale Permanente o listă de secţii de votare acolo unde la toate scrutinurile parlamentare de până acum s-au prezentat români la urne.

Deocamdată, însă, în primele zile ale săptămânii viitoare, ministrul pentru românii de pretutindeni, Maria Ligor, va continua consultările cu partidele parlamentare pe această temă.  

Intervenţia Guvernului pe Legea electorală vizează completarea listei de secţii de votare din străinătate cu secţii noi, organizate la propunerea MAE.

O a doua modificare se referă la introducerea posibilităţii de a vota pe liste suplimentare, inclusiv la secţiile care se vor organiza pe baza solicitării a cel puţin 100 de români aflaţi în străinătate, într-o anumită regiune sau localitate.

Dacă aceste modificări nu vor fi operate, numărul de secţii de votare din străinătate riscă să fie mult mai mic la alegerile parlamentare din toamnă, decât la scrutinele precedente, atrage atenţia ministrul pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Maria Ligor.

"În Italia, am avut - în 2012 - 56 de secţii de vot, în 2014 - 51. În baza legii actuale, dacă nu vor fi înfiinţate la cerere secţii de vot, vom ajunge la 11 secţii. În Spania, de la 41 de secţii de vot în 2012, ajungem la 10 secţii de votare. La fel în Republica Moldova, de la 21 de secţii de votare în 2014, ajungem la şase sau, în Statele Unite, unde în 2008 aveam 30 de secţii de votare, ajungem la cinci secţii de votare. Prin urmare, înţelegeţi de ce considerăm că este absolut obligatoriu ca guvernul să-şi manifeste această dorinţă de a aduce modificările necesare spre a îndepărta acest obstacol de natură tehnică", a spus Maria Ligor. 

Înscrierea online în Registrul electoral

O altă modificare legislativă, pe care guvernul ar dori să o opereze prin ordonanţă de urgenţă se referă la introducerea posibilităţii de înscriere şi online în Registrul Electoral. Modificarea este susţinută şi de liberali.

"Ministerul Afacerilor Externe o să propună Autorităţii Electorale Permanente o listă de secţii de votare acolo unde la toate scrutinurile de până acum, parlamentare, s-au prezentat români la urne. De asemenea, vor putea vota pe liste suplimentare cetăţenii români oriunde în aceste secţii şi nu numai în aceste secţii şi nu numai la misiunile diplomatice cum este acuma prevăzut în lege. Important este că nu se atinge esenţa legii, deci se respectă prevederile Comisiei de la Veneţia şi nici nu se transmit sarcini suplimentare administraţiei şi atunci respectă şi decizia CC în acest sens", a spus copreşedintele PNL, Vasile Blaga, la finalul întrevederii cu Maria Logor. 

Textul ordonanţei de urgenţă, care va aduce modificări Legii electorale ar urma să intre în dezbatere publică la jumătatea acestei luni.
 Autor:
Petruţa Dinu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
8 August 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza