Ordonanţa privind migraţia aleşilor locali, respinsă în Comisia Juridică

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins prin vot atât Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care permitea migraţia aleşilor locali, cât şi amendamentele PNL care presupuneau pierderea mandatelor în cazul beneficiarilor actului normativ.

Adăugat: 17 Februarie 2015
Ultima actualizare:17 Februarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor
trimite pe mail

Reluarea dezbaterilor asupra ordonanţei a fost necesară ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, prin care actul legislativ a fost declarat neconstituţional.  

Deputaţii puterii şi cei ai UDMR au respins cu majoritate de voturi amendamentul liberalilor, care presupune pierderea mandatului pentru aleşii locali, beneficiari ai prevederilor Ordonanţei de urgenţă care a permis migraţia politică a acestora.

Deputatul PNL, Gabriel Andronache, a subliniat că decizia dată de Curtea Constituţională asupra legii presupune şi reglementarea efectelor juridice ale ordonanţei, respectiv a mandatelor aleşilor locali. 

"Considerm o modalitate nefericită cea în care consideraţi dumneavoastră, majoritatea parlamentară, să reglementaţi această situaţie şi credem că nu reprezintă punerea în acord cu decizia Curţii Constituţionale", a spus reprezentantul liberalilor.

Deputaţii puterii au replicat că sancţiunile solicitate de PNL nu pot fi aplicate retroactiv. 

Bogdan Ciucă, deputat conservator, preşedintele Comisiei Juridice a afirmat:

"Povestea aceasta tristă din punct de vedere politic nu va mai putea fi repetată şi cred că este efectul cel mai important, pentru că odată declarat neconstituţional fondul acestei ordonanţe, ea nu va mai putea să fie repetat nici prin ordonanţă şi nici printr-un alt act normativ, chiar şi atunci când vorbim de lege".

Raportul Comisiei juridice va fi supus aprobării plenului Camerei Deputaţilor în calitate de prim Cameră sesizată.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza