Ordonanţa 50, în dezbaterea deputaţilor

Deputaţii din Comisia de finanţe au început miercuri, dezbaterea amendamentelor la controversata ordonanţă 50 care reglementează raporturile de creditare şi care a generat numeroase conflicte între bănci şi clienţi.

Adăugat: 10 Noiembrie 2010
Ultima actualizare:11 Noiembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ordonanţa 50 reprezintă unul dintre punctele de controversă din discuţiile recent încheiate cu misiunile FMI şi ale Comisiei europene, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţionale Jeffrey Franks susţinând că aplicarea acesteia, şi pentru contractele în derulare, ar provoca pierderi importante băncilor, afectând astfel stabilitatea sistemului bancar, dar şi că această prevedere contravine legislaţiei europene.
 

 

România a primit deja o scrisoare din partea Cmisiei Europene în care autorităţile sunt avertizate că aplicarea ordonanţei în forma actuală ar putea conduce la declanşarea unei proceduri de infringement şi prin care sunt solicitate informaţii supliembtare despre acest act normativ.
 

 

Nemulţumirile privind aplicarea Ordonanţei au pornit mai ales după ce băncile au fost obligate să aplice noile prevederi şi la creditele în derulare, iar clienţii au uitat să se uite cu mai multe atenţie la conţinutul contractelor.
 

 

Aceasta se află în acest moment în dezbaterea comisiei de buget-finanţe-bănci a Camerei Deputaţilor, care va discuta miercuri după-amiază pe articole actul normativ, inclusiv amendamentele depuse.

 

 

Printre amendamentele adoptate de membrii comisiei sunt şi cele care se referă la faptul că în contractele pentru persoanele fizice nu trebuie folosiţi termeni de specialitate care ar putea să inducă în eroare clienţii, iar dacă aceştia nu înţeleg aceşti termeni banca fără a percepe costuri suplimentare trebuie să le explice datele din contract.

 

 

De asemenea, deputaţii au mai stabilit că textele din contracte să fie scrise toate cu aceleaşi dimensiuni ale literelor care să fie bine văzute şi citite de clienţi.
 

 

Deputatul PDL, Petru Călian, membru al Comisiei, consideră că aplicarea ordonanţei şi pentru contractele de credit în derulare nu ar însemna aplicarea retroactivă.   
 

 

"Ordonanţa nu se aplică retroactiv, în sensul că ea nu poate produce texte la contractele derulate până în prezent, până în acest moment, însa fac precizarea că orice contract, din momentul în care apare o lege nouă, trebuie modificat, cu alte cuvinte, o lege bate un contract. Şi atunci prin acte adiţionale este posibil să fie modificate contractele aflate în derulare, însă legea produce efecte doar din moemtnul în care ea a fost promulgată", a declarat acesta.
 

 

La rândul său, deputatul grupului PSD-PC, Vasile Blotu, de asemenea membru al Comisiei buget-finanţe-bănci, precizează:" Avem tot interesul, toţi parlamentarii, indiferent de culoarea politică pe care o reprezentăm să scoatem o lege cât mai bună, care să asigure transparenţa comisioanelor şi spezelor bancare, dar în acelaşi timp să sporească încrederea şi stabilitatea sistemului bancar, care este unul din pârghiile şi motoarele foarte importante, care pot relansa economia."
 

 

"În legătură cu  creditele în derulare, sigur că aici va conta foarte mult cum vor fi dezbătute şi punctele de vedere care vor fi susţinute atât de Asociaţia Română a Băncilor, deci întreg sistemul bancar, cât şi de  reprezentanţii clienţilor. După părerea mea, legea nu poate produce efecte retroactiv, dar pentru cele care sunt în derulare ar pueta să existe această obligativitate în sensul de a fi foarte transparent contractele de credit încheiate", a afirmat Vasile Botu.Autor:
Cristina Ghioca
Editor:
Cristina Ghioca
Reporter:
Iulian Olescu, Andrei Şerban
Adăugat:
10 Noiembrie 2010
Ultima actualizare:
11 Noiembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza