Orban: România solicită UE resurse consistente pentru agricultură

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a cerut, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Europene, de la Bruxelles, alocarea de resurse consistente pentru agricultura României şi pentru politica de coeziune, în viitorul buget al Uniunii.

Adăugat: 26 Martie 2012
Ultima actualizare:26 Martie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Miniştrii afacerilor europene au avut, luni, la Bruxelles, o dezbatere generală legată de viitorul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

La finalul reuniunii, ministrul român de resort, Leonard Orban, a declarat că România susţine alocarea unor resurse consistente pentru agricultură şi pentru politica de coeziune în viitorul buget al Uniunii.

Un alt mesaj transmis la reuniunea de luni de ministrul român este că ţara noastră nu este de acord ca în viitorul buget european să fie făcută o legătură între actuala rată de absorbţie a fondurilor europene şi sumele ce vor fi alocate fiecărei ţări în parte.   

"Rata de absorbţie este o fotografie la un anumit moment şi rata de absorbţie poate evolua repede sau relativ repede şi ceea ce consemnăm astăzi poate să nu mai fie în vigoare peste câteva luni de zile. Haideţi să vă dau un singur exemplu: sigur, nu este foarte mult, dar rata de absorbţie, de când a fost creat Ministerul Afacerilor Europene, s-a dublat; era 3,7 şi acum e 7,4 totuşi, într-o perioadă relativ scurtă. Avem un obiectiv de a atinge minimum 20% până la sfârşitul acestui an. E o chestiune care evoluează", a afirmat ministrul.  

Proiectele mari vor aduce o mai bună absorbţie a fondurilor europene

Leonard Orban a afirmat joia trecută, la Radio Bucureşti, că ţinta ministerului pe care îl conduce este ca România să absoarbă 3,5 miliarde de euro din fondul de coeziune.

"Da, e o ţintă foarte ambiţioasă, care va însemna un procent de minim 20% la sfârşitul acestui an, pentru fondurile structurale şi de coeziune. Depunem toate eforturile astfel încât să ne atingem această ţintă. Sigur că nu e deloc simplu, este o ţintă extrem, extrem de ambiţioasă. Dar pe de altă parte, suntem încrezători că vom putea avansa şi că vom putea, într-un fel sau altul, să avem o rată de absorbţie mai bună, semnificativ mai bună", a declarat Orban.

Ministrul afacerilor europene a declarat că o mai bună absorbţie a fondurilor structurale se va vedea în momentul în care "vor începe să fie implementate rapid marile proiecte de infrastructură, fie că vorbim de infrastructură feroviară, rutieră, de energie, de protecţia mediului".

El a adăugat că rata de absorbţie a crescut de la 5,5% la începutul anului, la 7,4% în prezent, ceea ce înseamnă 400 de milioane de euro.

Leonard Orban a mai spus că cele două obiective în relaţia cu Uniunea Europeană au fost atinse.

Pe de o parte,  "cofinanţarea sporită cu zece puncte procentuale, adică 95%  este contribuţia UE şi 5% contribuţia României şi s-a reuşit atingerea acestui obiectiv şi astfel încât această perioadă în care va fi contribuţia de 95% a UE s-a prelungit până în mai 2013".

Cel de-al doilea obiectiv, cel privind realocarea, este în atenţia UE, iar în momentul de faţă autorităţile române sunt în discuţii avansate cu Comisia Europeană, a mai afirmat ministrul Leonard Orban la Radio Bucureşti.
 Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Luminiţa Apostol
Adăugat:
26 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza