Orban: Procedurile de acordare a fondurilor UE vor fi simplificate

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a anunţat că Executivul pregăteşte unui memorandum pentru introducerea un măsuri de simplificare a procedurilor de acordare a fondurilor europene, măsuri menite a sprjini beneficiarii granturilor.

Adăugat: 26 Aprilie 2012
Ultima actualizare:26 Aprilie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

PSD a criticat, joi, prestaţia Guvernului în ce priveşte absorbţia fondurilor europene, apreciind că primul-ministru reacţionează detaşat faţă de posibilitatea suspendării, în luna iunie, a cinci programe operaţionale sectoriale.

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a anunţat, tot joi, măsuri de simplificare a procesului de acordare a fondurilor pentru politica de coeziune.

Ministrul spune că acestea se vor regăsi, deocamdată, într-un memorandum şi că îi vor ajuta pe cei care gestionează fondurile comunitare.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că banii europeni nu sunt eficient cheltuiţi şi că problemele de natură sistemică trebuie identificate pentru ca, în perioada 2014-2020, greşelile să fie evitate şi pentru a se găsi soluţiile potrivite.

De asemenea, a subliniat că accentul va trebui pus pe calitatea cheltuirii fondurilor europene, iar coordonarea directă a întregului proces trebuie făcută de către o singură instituţie.

În momentul de faţă, există o rată scăzută de absorbţie a fondurilor comunitare, de doar 8,6%.

Ministrul Orban a subliniat că ea poate fi îmbunătăţită prin schimbarea mentalităţilor, a cadrului instituţional, a legislaţiei şi a procedurilor şi a precizat că ministerul pe care îl conduce îi va prezenta Guvernului, în cel mult două săptămâni, un memorandum cu măsuri de simplificare a procedurilor pentru fondurile utilizate în politica de coeziune.

Totodată, ministrul a explicat că fiecărei autorităţi de management i se va cere o listă exhaustivă cu documentele pe care beneficiarii trebuie să le prezinte când înaintează cererile de rambursare.   

"Dorim să limităm numărul de documente care sunt cerute de către autorităţile care gestionează fondurile comunitare, pentru că de multe ori constatăm că se cer alte şi alte documente şi, tocmai de aceea, vrem să simplificăm unde e posibil pentru că avem constrângeri atât din partea Comisiei Europene, cât şi din partea Autorităţii Române de Audit. Vrem să-i ajutăm pe beneficiari, dar nu în dauna unui management financiar sănătos, pentru că acesta e un principiu fundamental: orice fel de simplificare trebuie să fie făcută de aşa manieră încât să nu pună sub semnul întrebării acest management financiar sigur", a declarat Orban.   

Ministrul a mai subliniat că situaţia la nivelul Uniunii Europene este complicată, până la punctul de a se pune sub semnul întrebării politica de coeziune.

Negocierile sunt dure pentru că statele net contributare la bugetul Uniunii au cerut o reducere substanţială, de 1.025 de miliarde de euro, a bugetului.

Pe de altă parte, sunt state membre, între care România şi Polonia, care susţin alocări importante, nu numai la nivelul întregului buget, dar în special la nivelul politicii de coeziune.

Leonard Orban a mai apreciat că un acord, până la sfârşitul anului, ar fi excepţional, dar puţin probabil din cauza divergenţelor.

România trebuie să înveţe din greşelile trecutului, pentru a putea face faţă condiţiilor mai dure de cheltuire a acestor fonduri, cu accent pus pe rezultate.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a mai subliniat că dacă respectivele condiţii nu vor fi îndeplinite, beneficiarii nici nu vor putea începe să cheltuiască fondurile.
 Autor:
Radio România
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Septimiu Roman
Adăugat:
26 Aprilie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza