Oprescu, Ponta şi Antonescu, în topul încrederii românilor

Sorin Oprescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt politicienii în care românii au cea mai mare încredere, conform unui sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding.

Adăugat: 4 Septembrie 2012
Ultima actualizare:4 Septembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Conform sondajului CSB, 77% dintre respondenţi sunt convinşi că Uniunea Social-Liberală va câştiga alegerile parlamentare din toamnă, indiferent de cum votează.

Doar 12% cred că PDL are şanse de a se plasa pe primul loc, iar 6% susţin că victoria va fi a PP-DD.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, USL are obţine o majoritate confortabilă, de 62%.

PDL ar obţine doar 18% din voturile respondenţilor, iar UDMR se află la limita pragului electoral de 6%.

Conform sondajului, cei mai mulţi români sunt de părere că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită.

Doar 19% consideră că România merge într-o direcţie bună, iar 10% nu au vrut, sau nu au ştiut să răspundă la întrebare.

36% dintre cei care au răspuns la sondaj cred că vinovaţi pentru direcţia greşită în care merge ţara sunt politicienii şi partidele, în timp ce 23% îl consideră vinovat pe Traian Băsescu.

Cei mai mulţi români, mulţumiţi de Ponta ca şef al Guvernului

De asemenea, 7 din 10 români sunt nemulţumiţi de activitatea lui Traian Băsescu în cel de al doilea mandat de preşedinte.

Situaţia este cu totul alta în privinţa prim-ministrului Victor Ponta. Mai mult de jumătate din respondenţi sunt mulţumiţi de prestaţia acestuia în fruntea Guvernului.

Pompierii, în topul încrederii

91% dintre respondenţi au cea mai mare încredere în pompieri. Armata şi Biserica sunt instituţiile care se bucură de cea mai mare încredere în rândul românilor. Pe locul 4 în topul încrederii se află primăriile, cu o cotă de 63%.

La polul opus, se situează partidele politice, care au o cotă de încredere de doar 13%.

Spre Preşedinţie mai privesc cu încredere doar 28% dintre români, în timp ce Guvernul are 31% în topul încrederii, iar Parlamentul 23%.

Încrederea în UE, în scădere

O scădere puternică a încrederii se înregistrează în privinţa Uniunii Europene. Într-o singură lună, din iunie până în august, 9% dintre români au devenit eurosceptici, iar cota de încredere în Comunitatea Europeană s-a prăbuşit de la 57% la 48%.

Politicianul în care românii au cea mai mare încredere este primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta este urmat de premierul Victor Ponta, cu 43 de procente şi de preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Traian Băsescu are o cotă de încredere de 21%, sub jumătate din cea a premierului. Pe ultimul loc se află Elena Udrea, cu 11%.

6 din 10 români regretă revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni

Mai mult de o treime dintre români se consideră săraci. 48% sunt de părere că se încadrează în clasa medie şi doar 12% s-au declarat bogaţi.

6 din 10 români regretă revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni, după perioada în care a fost suspendat.

61% dintre respondenţi sunt de părere că Băsescu ar trebui să-şi dea demisia, iar 34% vor ca acesta să rămână în funcţie.

Sondajul a fost realizat de CCSB pe un eşantion de 1.004 persoane, prin interviurui telefonice, în perioada 28 august – 1 septembrie şi are o marjă de eroare de plus/minus 3,1%.
 Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
4 Septembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza