Opoziţia susţine că puterea nu doreşte încheierea unui moratoriu

Reprezentanţii PNL, PSD şi PC consideră la unison că, prin neprezentarea la discuţiile iniţiate luni, de liberali, puterea a demonstrat că nu doreşte încheierea unui moratoriu.Foto:Agerpres

Adăugat: 15 Noiembrie 2010
Ultima actualizare:15 Noiembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liberalii au invitat, luni, partidele politice la consultări pe teme de actualitate, dar invitaţia a fost declinată de PDL şi UDMR, astfel că discuţiile au avut loc numai între partidele din opoziţie.


Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că s-a decis în cadrul întâlnirii, alcătuirea unei comisii de experţi de la cele trei partide, care să lucreze asupra proiectului de buget pe 2011.El  a anunţat, luni, după întâlnirea cu liderii PNL, că specialişti ai partidului din care face parte, alături de specialişti din PNL şi PC, vor lucra la un set comun de amendamente la Legea bugetului.

 


    
"În ceea ce priveşte Legea bugetului, îi cerem premierului Emil Boc să se uite în calendar şi să vadă că au trecut 30 de zile de când avea obligaţia legală să aducă proiectul în Parlament, respectiv 15 octombrie, ca să avem ce să dezbatem, pentru că tot vorbeau dumnealor de blocaj, să vină mai repede cu el. În acelaşi timp, un grup de specialişti de la PSD, PNL şi PC vor lucra la un set de amendamente comun care să definească principiile de finanţare în anul fiscal următor, 2011", a declarat Liviu Dragnea.

 El a mai anunţat că şi în perioada următoare PSD se va intâlni cu PNL şi PC  pentru ca funcţionarea opoziţiei să fie coerentă.

 "Am convenit ca, în perioada următoare, funcţionarea în opoziţie să fie mult mai coerentă şi să avem puncte de vedere mult mai bine structurate. (...) Am convenit să ne întâlnim (...), în perioada următoare, să luăm decizii pe care să le respectăm şi să nu le combatem fiecare separat în declaraţii publice. În ceea ce priveşte eventuale declaraţii dintr-o parte sau alta, noi am afirmat decizia PSD să nu facem astfel de declaraţii şi să nu răspundem şi am convingerea că şi ceilalţi colegi, şi PNL şi PC, să aibă aceeaşi comportare", a mai afirmat secretarul general al PSD.

 

"Unitatea  opoziţie n-a fost nicio secundă prejudiciată"

 


Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a apreciat după întâlnirea de luni,  cu colegii din opoziţie,  că  va continua demersurile comune de susţinere a legilor importante pentru ţară şi că aşteaptă încă din partea Guvernului să trimită Parlamentului, atât proiectul Legii bugetului de stat pe anul viitor, cât şi Legea salarizării unitare.

 Crin Antonescu   a asigurat că ,  în urma discuţiilor  a rezultat " o unitate de acţiune, în continuare, a opoziţiei, care n-a fost nicio secundă prejudiciată".

 
El s-a referit şi la refuzul UDMR şi al grupului minorităţilor, care iniţial  confirmaseră prezenţa la discuţiile iniţiate de PNL, dar care  ulterior, şi-au schimbat decizia. Crin Antonescu a susţinut că motivul principal al absentării, îl reprezintă "presiunea făcută de principalul partid de guvernământ".

 "Cum ştiţi, iniţial, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament au confirmat, într-o pornire sănătoasă, normală, prezenţa la aceste discuţii; astăzi, probabil, sub presiunea principalului partid de guvernământ, şi-au schimbat hotărârea. Este un lucru pe care îl deplâng, pentru că el arată, pe de o parte, că partidul principal de guvernământ, puterea, pentru că puterea este la Traian Băsescu şi la PDL - ceilalţi sunt, evident, anexe ..." a spus liderul PNL.
Antonescu  a mai spus  că  PNL  are disponibilitate pentru dialog, inclusiv cu puterea, şi a  atras atenţia că nu ei sunt cei care blochează dezbaterile în Parlament.
"... în afară de disponibilitatea pe care a manifestat-o pentru dialog, inclusiv cu puterea, nu blocăm cu nimic evoluţia legislativă, dezbaterea legilor importante în Parlamentul României. Avem, evident, alte puncte de vedere decât Guvernul Boc, avem propriile noastre viziuni, avem propriile noastre convingeri şi le vom susţine. Dacă, însă, prin blocarea activităţii Parlamentului, domniile lor înţeleg rezistenţa noastră la încălcarea oricăror norme democratice, îi anunţăm că vom continua să rezistăm, că vom continua să apărăm - e datoria noastră ca partide de opoziţie şi partide democratice -, sper să apărăm aceste prevederi", a subliniat Antonescu.

 


PC vrea reforma politicilor fiscale

 Şi conservatorii speră ca în urma întâlnirii de luni  cu PNL să se ajungă la un acord care sa aiba că scop principal reglementarea unui plan de redresare economică a României.

 

 

Liderul PC, Daniel Constantin, preciza luni,  la conferinţa de presă, că PC vine cu propunerea unei reforme a politicilor fiscale dar şi o reformă a României , care implică descentralizarea, informează redactorul RRA. Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Alexandra Cristea, Beatrice Buchir
Adăugat:
15 Noiembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza