Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani. Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, vineri, că Omar Hayssam a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei.

Adăugat: 19 Iulie 2013
Ultima actualizare:19 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat vineri că în cazul lui Omar Hayssam urmează să fie aplicate procedurile standard referitoare la sănătate, la alte instituţii ale statului, ce vor discuta dosarul.
    
"Urmează procedurile pe care le ştiţi privitor la sănătate, la alte instituţii ale statului, care vor discuta dosarul şi aşa mai departe", a spus Stroe, care a participat la o ceremonie de acordare a drapelului de luptă Inspectoratului General de Aviaţie al MAI.
    
El a menţionat că nu poate da amănunte privind operaţiunea derulată, pentru că au acţionat mai multe instituţii ale statului şi Poliţia.
    
Omar Hayssam se află în custodia Poliţiei Române şi a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său, a informat vineri Inspectoratul General al Poliţiei Române, printr-un comunicat de presă.

Hayssam, predat Poliţiei Române

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.

El a subliniat că  nu se pot oferi informaţii suplimentare şi a menţionat că preşedintele Băsescu mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în operaţiune.

"În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român.

Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Omar Hayssam este condamnat la 20 de ani închisoare pentru terorism.

El este considerat responsabil pentru răpirea ziariştilor români in Irak.

În februarie 2013, seful SRI, George Maior declara că Omar Hayssam era încă în detenţie în Siria şi spunea ca acordul de extrădare se va aplica indiferent de evoluţiile de la Damasc, fara a da însă o data certă pentru aducerea sa în Romania.

Cazul Hayssam, o premieră în România

Omar Hayssam, cetăţean sirian, născut în 1 martie 1963, a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad, cazul acestuia constituind o premieră în România.

Fuga acestuia, după ce a fost eliberat din motive medicale, la solicitarea Parchetului, a determinat demisiile şefilor serviciilor de informaţii, dar şi a procurorului general al României.

Tratatul de extrădare între România şi Siria a fost ratificat la jumătatea lui 2012.

Documentul urma să fie ratificat şi de regimul de la Damasc.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
19 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza