Obiectivul lui Ponta: absorbţie de 80% a fondurilor europene

Autorităţile anunţă simplificarea mecanismelor de promovare şi gestionare a proiectelor din fonduri europene, astfel încât România să atingă 80% rată de absorbţie.

Adăugat: 9 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:9 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Victor Ponta, premierul României
trimite pe mail

Obiectivul premierului Victor Ponta este că la finalul anului absorbţia fondurilor europene să atingă nivelul de 80%.

Potrivit datelor prezentate astăzi de Guvern, în acest moment, rata de absorbţie a fondurilor europene este de 51,8%, înregistrând o creştere cu 43 de procente faţă de mai 2012.

Executivul susţine că în doi ani şi jumătate a reuşit să simplifice accesarea şi implementarea proiectelor astfel încât perioada medie de evaluare şi selecţie s-a redus de la nouă luni la cel mult două luni, iar timpul de procesare a cererilor, de rambursare şi de plată, a scăzut de la 60 la 20 de zile.

Peste 12 miliarde de euro au intrat deja în România şi sunt de încasat 1,3 miliarde, reprezentând facturi trimise spre decontare.

Măsurile pentru accelerarea acestui proces vor continua şi în 2015.

Obiectivele ministrului Teodorovici

Ministrul Eugen Teodorovici a anunţat că vor fi simplificate mecanismele de promovare şi gestionare a proiectelor de investiţii prin reducerea termenelor de obţinere a avizelor şi a autorizaţiilor, limitarea numărului de documente solicitate la depunerea proiectelor şi standardizarea documentelor.

Continuarea reformei administrative şi o reformă a sectorului achiziţiilor publice pe plan legislativ sunt de asemenea obiective pentru acest an, ţinta fiind aceea de a ajunge la finalul lui 2015 la un nivel de absorbţie de 80%.

Stimulare financiară pentru cei care lucrează în domeniu

Premierul Victor Ponta a precizat că este important de asemenea ca cei care gestionează fonduri europene să fie stimulaţi financiar. 

"Este important ca cei care lucrează la fonduri europene să aibă venituri rezonabile din trei motive: în primul rând, pentru că vrem să angajăm oameni cât mai buni, altfel pleacă în privat; în al doilea rând le cerem integritate şi e foarte important acest lucru şi în al treilea rând, stimularea pentru a atrage fondurile europene, în cazul celor de la coeziune chiar tot ce le dăm decontăm mai departe la comisie, nici măcar nu dăm din buget, dar dacă nu ai un nivel de salarizare cât de cât stimulativ se întâmplă ceea ce s-a ntâmplat în 2008, 2009, 2010, 2011, cei buni au plecat în privat", a spus ictor Ponta. 

Şi ministrul agriculturii, Daniel Constantin a anunţat că vor fi luate o serie de măsuri pentru accelerarea absorbţiei sumelor europene detsinate dezvoltării rurale.

În ceea ce priveşte programele gestionate de acest minister, rata de absorbţie a crescut din mai 2012, de la 45,5 la 87,3%.

Şeful guvernului a ţinut să precizeze că situaţiile privind absorbţia fondurilor europene au fost prezentate atât preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi consilierului acestuia, Leonard Orban.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
9 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza