Obama şi Putin nu s-au înţeles pe subiectul Siria, la summitul G20

Summitul G20, al celor mai importante economii ale lumii, s-a încheiat. Fără rezultat s-a încheiat şi mult-aşteptata întâlnire între liderii rus şi american, fiecare - a declarat preşedintele Vladimir Putin - rămânând pe poziţiile sale.

Adăugat: 6 Septembrie 2013
Ultima actualizare:7 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Statele Unite ale Americii şi Rusia nu au reuşit să cadă de acord cu privire la necesitatea unei intervenţii militare în Siria.

Cu ocazia summitului G20, al celor mai importante economii ale lumii, care s-a încheiat vineri, la Sankt Petersburg, preşedinţii american şi rus, Barack Obama şi Vladimir Putin, au avut o scurtă întrevedere dedicată situaţiei din această ţară, însă nu au trecut peste diferenţele de opinie.

Vladimir Putin crede în continuare că o acţiune armată ar fi contraproductivă, în timp ce Barack Obama caută sprijin internaţional, pentru o intervenţie în această ţară.

Se pare că summitul G20 a confirmat divergenţele ireconciliabile existente între principalele puteri ale lumii, în problema siriană şi, în primul rând, în cea a unei eventuale operaţiuni militare împotriva regimului Assad, preconizată de SUA.

Putin, despre Obama: Nu sunt de acord cu argumentele lui, el nu este de acord cu ale mele

Fără rezultat s-a încheiat şi mult-aşteptata întâlnire între liderii rus şi american, fiecare - a declarat preşedintele Vladimir Putin, la conferinţa sa de presă finală - rămânând pe poziţiile sale.

"Eu nu sunt de acord cu argumentele lui, el nu este de acord cu ale mele", a spus liderul de la Kremlin, adăugând - într-o încercare, probabil, de a minimaliza unitatea divergenţelor - că întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă binevoitoare şi a fost constructivă şi plină de conţinut.

Putin nu a specificat, însă, ce anume a discutat concret cu liderul de la Casa Albă. Pe de altă parte, vizual, s-a putut constata răceala reciprocă, cei doi lideri, de pildă, evitându-se, practic, în timpul tradiţionalei fotografii comune a participanţilor la summit.

Rusia şi SUA vor continua, însă, să discute problema siriană la nivelul miniştrilor de externe, care - a spus preşedintele Putin - se vor întâlni cât de curând posibil.

Comentând discuţia de aseară consacrată crizei siriene, Putin a spus că operaţiunea militară este susţinută de SUA, Franţa, Turcia, Canada şi Arabia Saudită, în timp ce Rusia, China, India, Indonezia - ţara cu cea mai numeroasă populaţie musulmană - de asemenea, Argentina, Brazilia şi Africa de Sud, ca şi Italia, sunt împotrivă. La fel ca şi secretarul general al ONU şi Papa Francisc.

Întrebat dacă Rusia va ajuta Siria în cazul unui atac, liderul rus a răspuns: "O vom ajuta aşa cum o ajutăm şi acum! Îi livrăm arme, operăm şi în sfera economică" şi, a declarat el, "Rusia speră să amplifice şi cooperarea în domeniul umanitar".   

Menţionăm că liderii G20 şi-au anunţat la summit sprijinul pentru o strategie de stimulare a creşterii economice.

Ei atrag, totodată, atenţia că reluarea creşterii economice mondiale este în continuare fragilă, în principal din cauza riscurilor la care sunt expuse ţările cu economie în plină dezvoltare.Autor:
Alexandr Beleavski
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
6 Septembrie 2013
Ultima actualizare:
7 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza