Numărul de secţii de vot din străinătate "ar putea fi mult mai mic"

Actualele prevederi din legea privind votul prin corespondenţă nu permit înfiinţarea de secţii de votare la cerere, a spus ministrul Maria Ligor.

Adăugat: 5 August 2016
Ultima actualizare:5 August 2016

Politica Romaneasca
Foto: Maria Ligor, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni
trimite pe mail

Numărul de secţii de votare din străinătate riscă să fie mult mai mic la alegerile parlamentare din toamnă decât la scrutinele precedente, dacă nu va fi modificată Legea electorală, a atras atenţia ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Maria Ligor.

Actualele prevederi nu permit înfiinţarea de secţii de votare la cerere, a spus Maria Ligor şi a vorbit despre două intervenţii minimale asupra legislaţiei. 

"Pe de-o parte completarea listei de secţii de votare şi cu secţii de votare la propunerea Ministerului de Externe propunere care însă trebuie să fie aprobată de Autoritatea Electorală Permanentă şi a doua modificare, cea a introducerii posibilităţii de a utiliza listele suplimentare la toate secţiile de votare fără deosebire", a spus Maria Ligor. 

Înscrierea pe listele electoral, online

Românii care vor să voteze în străinătate se vor putea înscrie pe listele electorale şi online, a spus copreşedintele PNL, Vasile Blaga, la finalul întrevederii de ieri cu Maria Ligor.

Printre modificările aduse Legii votului prin corespondenţă se numără şi înfiinţarea unor secţii de votare pe baze statistice, a menţionat Vasile Blaga.

"Ministerul Afacerilor Externe să propună Autorităţii Electorale Permanente o listă de secţii de votare acolo unde /.../ sau /.../ la urne. De asemenea vor putea vota pe liste suplimentare cetăţenii români oriunde în aceste secţii şi nu numai în aceste secţii şi nu numai la misiunile diplomatice cum este acuma prevăzut în lege", a spus Vasile Blaga. 

Anul acesta românii din străinătate vor putea vota pentru prima dată prin corespondenţă cu condiţia să fie înscrişi în Registrul Electoral.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
5 August 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza