Numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare va fi filmată

Partea finală a procesului electoral din ziua alegerilor din iarnă va fi înregistrată audio-video, prevede un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul de internet al Ministerului de Interne.

Adăugat: 19 Octombrie 2016
Ultima actualizare:19 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Partea finală a procesului electoral din ziua alegerilor din iarnă va fi înregistrată audio-video, prevede un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul de internet al Ministerului de Interne.

Este pentru prima oară când numărarea voturilor va fi filmată, în condiţiile în care în trecut au existat o serie de suspiciuni legate de acest moment al scrutinului.

Operatorul de calculator al Biroului Electoral din secţia de vot va fi cel care, potrivit proiectului, va asigura înregistrarea audio-video neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheirea votării până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii Biroului Electoral.

Scopul filmării este acela de a da organismelor electorale posibilitatea să verifice dispoziţiile legale.

Filmarea trebuie realizată dintr-o poziţie fixă, de la o distanţă medie, pe un cadru general - se mai precizează în proiectul hotărârii de guvern.

Celui care înregistrează procedura electorală i se interzice să realizeze copii ale acesteia ori să permită accesul altor persoane la înregistrare.

Înregistrările vor fi puse, ulterior, la dispoziţia Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care le va păstra o perioadă de trei luni.

Va fi pentru prima oară când procesul de numărare a voturilor va fi filmat, la fel ca examenul de bacalaureat, pentru a se evita orice suspiciune de fraudă.

La o întâlnire pe care a avut-o ieri cu prefecţii, ministrul de interne Dragoş Tudorache le-a transmis reprezentanţilor guvernului că obiectivul organizării procesului electoral este acela de a avea cele mai puţin contestate alegeri.Autor:
Ciprian Sasu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza