Nuland: Statul de drept trebuie întărit, pentru că garantează o Românie prosperă

În discuțiile cu ministrul român de externe,oficialul SUA a făcut o referire generală privind interesul "profund al Statelor Unite pentru continuarea dezvoltării statului de drept în România, pentru transparenţă, pentru continuarea reformelor".

Adăugat: 11 Ianuarie 2014
Ultima actualizare:11 Ianuarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Subsecretarul de stat american Victoria Nuland şi Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe. Sursa: MAE
trimite pe mail

Adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland şi ministrul de externe Titus Corlăţean au discutat, la Bucureşti, despre parteneriatul strategic dintre cele două ţări, relaţia economică bilaterală, precum şi despre colaborarea în cadrul NATO.

Victoria Nuland a început să vorbească presei româneşti printr-o felicitare adresată României din partea preşedintelui Obama şi a secretarului de stat John Kerry, felicitări cu ocazia împlinirii a zece ani de la aderarea României la NATO.

Apoi, Victoria Nuland a făcut un apel pentru realizarea cât mai rapidă a tratatului de liber-schimb, a acordului de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite, acord care se află acum în negociere şi care - a spus Victoria Nuland - ar putea să aducă beneficii uriaşe economice atât Europei, cât şi Statelor Unite şi mai ales, ar putea să ducă la crearea de noi slujbe.

Victoria Nuland a făcut referire şi la chestiunea statului de drept în România.

Potrivit redactorului RRA, Carmen Gavrilă, ea nu a adus critici, nu a precizat cazuri anume sau evenimente din România, a făcut doar o referire generală referitoare la interesul "profund al Statelor Unite pentru continuarea dezvoltării statului de drept în România, pentru transparenţă, pentru continuarea reformelor şi pentru întărirea statului de drept".

"SUA vor fi întotdeauna interesate de reforma şi de continuarea traiectoriei României. Aşa cum am văzut, statul de drept trebuie întărit, fiindcă el garantează o Românie prosperă şi un aliat, cel mai bun aliat în NATO şi este un partener strategic foarte important", a spus Nuland, la sediul MAE român, după întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.

Ea subliniat că România şi SUA au o alianţă strategică puternică.

"Am venit să sărbătorim împreună tot ce am făcut împreună din punct de vedere strategic pentru comunitatea transatlantică, dar şi global în cei zece ani, să mulţumim României pentru tot ce a făcut împreună cu noi în Afganistan, în Irak, în Balcani, în privinţa scutului anti-rachetă. Avem o alianţă puternică, strategică în privinţa tuturor acestor aspecte", a spus oficialul SUA.

Corlățean: Discutăm și subiecte sensibile

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a exprimat angajamentul ferm al Guvernului pentru întărirea statului de drept şi a democraţiei în România.

"Fiindcă aminteam de Parteneriatul strategic robust dintre România şi SUA, datorită acestui parteneriat care reprezintă fundaţia relaţiei noastre, am discutat şi trebuie să discutăm chiar şi subiecte sensibile atunci era cazul. Şi ne-am ascultat poziţiile reciproce şi am vorbit despre întărirea statului de drept şi a democraţiei României. Este, în primul rând, în interesul nostru şi am exprimat angajamentul ferm al Guvernului României în acest sens, care este foarte clar", a punctat Corlăţean, după întâlnirea cu subsecretarul de stat american Victoria Nuland, care a avut loc la sediul MAE.

Corlăţean a adăugat că discuţiile au vizat şi agenda următorului summit NATO.

"Am discutat subiecte importante din parteneriatul nostru strategic, am vorbit despre cooperarea dintre cele două ţări, despre o prezenţă mai puternică economică americană în România. Am discutat şi despre cooperarea noastră în cadrul NATO şi am vorbit despre agenda următorului summit NATO, care va avea loc în septembrie în Marea Britanie", a spus Corlăţean.

Totodată, cei doi oficiali au discutat şi despre scutul antirachetă, un proiect comun al României şi SUA, care continuă.

"Am vorbit despre interesul comun şi puternic, despre o legătură transatlantică puternică, plină de substanţă, am discutat despre cooperarea noastră în Afganistan şi despre perioada de după operaţiunile militare. Am vorbit nu doar despre dimensiunea bilaterală, am vorbit despre scutul antirachetă, un proiect care continuă atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice", a subliniat Corlăţean, într-o declaraţie de presă comună susţinută la MAE, cu subsecretarul de stat american, Victoria Nuland.

Corlăţean la RRA: Am subliniat angajamentul Guvernului pentru statul de drept

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat pentru Radio România Actualităţi, după întâlnirea cu adjunctul secretarului american de stat, Victoria Nuland, că partea română a dorit să discute subiectul statului de drept si să abordeze "aspecte sensibile legate de evoluţiile din parlament si evoluţiile legislative".

El a precizat că vizita oficialului american nu a avut ca singur scop chestiunea statului de drept, ci o serie largă de subiecte, precum Parteneriatul strategic dintre cele două ţări, relaţia economică şi viitorul summit al NATO.

"Am clarificat ceea ce era de clarificat, subliniind încă o dată angajamentul foarte solid al Guvernului României pentru democraţie, pentru statul de drept pentru ca România să fie un stat tot mai puternic, cu tot mai mare influenţă şi pentru acest lucru, bineînţeles, lumea trebuie să creadă în ţara noastră şi noi avem voinţa politică să mergem în această direcţie, în soliditatea statului de drept şi a instituţiilor, inclusiv în domeniul judiciarului", a subliniat Corlăţean.

AUDIO Interviul acordat de Titus Corlăţean, redactorului RRA, Carmen Gavrilă.

Nuland cere românilor să lupte pentru independenţa Justiţiei

Adjunctul secretarului american de stat, Victoria Nuland, le-a cerut românilor, indiferent de orientarea politică, să lupte pentru protejarea independenţei justitiei.

Ea a precizat, la o conferinţă de presă la care Radio România nu a avut acces, că pentru Statele Unite libertatea presei este fundamentală oriunde în lume.

Răspunzând la o întrebare privind recenta condamnare la închisoare pentru corupţie a fostului premier Adrian Nastase, Victoria Nuland a precizat că nu comentează cazuri individuale şi că nu este locul Statelor Unite să facă asemenea comentarii.

"Aşa cum presa liberă este un element esenţial pentru o democraţie puternică şi dinamică, ce răspunde nevoilor cetăţenilor săi, la fel o justiţie independentă este esenţială pentru o democraţie puternică şi predictibilă. Separarea puterilor în administraţie e esenţială pentru o democraţie puternică. Aşadar, e îngrijorător când există atacuri la adresa independenţei justiţiei, când politicieni din orice partid încearcă să aducă atingeri independenţei justiţiei, este o temă pe care o urmărim peste tot în lume", a spus Victoria Nuland.

Întâlnire Nuland - Kovesi

Şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, s-a întâlnit vineri seară,  cu adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland, pentru a discuta despre probleme ale sistemului judiciar.

Oficiali DNA au precizat pentru reporterul RRA, Mădălina Verman, că întâlnirea a avut loc la sediul Parchetului - la solicitarea părţii americane - şi a durat aproximativ o oră.

Discuţiile au vizat chestiuni instituţionale şi probleme din sistemul judiciar.

Oficialul amercian s-a aflat într-o vizită în România, vineri şi sâmbătă.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Carmen Gavrilă
Adăugat:
11 Ianuarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza