Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Nu", votul final la referendumul din Grecia

Grecii au votat duminică, prin referendumul naţional, dacă acceptă sau nu un nou program de austeritate, în schimbul ajutorului financiar extern.

 "Nu", votul final la referendumul din Grecia

Articol de Monica Chihaia, 05 Iulie 2015, 14:50

UPDATE Rezultatele oficiale definitive anunţate în această dimineaţă arată că 61,31% dintre ei au spus "NU" la referendumul organizat ieri, şi doar 38,69% au fost de acord cu propunerile venite din afară.

La ora 2.00 noaptea, după numărarea a 95% din buletinele de vot la referendum, rezultatele aratau un procent de 61,31% din voturi pentru "Nu", împotriva acestor propunerilor de austeritate.

Pentru "Da" au votat numai 38,69 %.

Rata participării a fost de 62,5%, peste pragul minim de 40% necesar validării scrutinului.

Potrivit autorităţilor de la Atena, votul s-a desfăşurat fără incidente.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a transmis duminică seară un mesaj televizat în care a făcut apel la "unitate" şi a promis că va încerca să obţină un acord mai favorabil din punct de vedere social, aluzie la măsurile de austeritate cuprinse în propunerile respinse prin acest referendum.

UPDATE Ora 22.00 Informaţiile comunicate de Ministerul elen de Interne indică faptul că participarea la vot a fost sub aşteptări, respectiv 58,59%, informează corespondenta RRA la Atena.

De asemenea, rezultatele oficiale parţiale arată că scorul nu a fost în cele din urmă deloc strâns, aşa cum au arătat sondajele, diferenţa este de peste 20%,

După ce au fost numărate 50% din voturi la această oră 61,2% sunt voturile pentru un NU şi 38,8% DA.

Un mesaj important pentru Europa a trimis astăzi în condiţii dificile poporul grec - a menţionat o sursă guvernamentală cu puţin timp în urmă.

Ceea ce contează acum este unitatea şi unanimitatea, a declarat aceeaşi sursă.

Avem şi o evoluţie politică de ultimă oră. Mai mulţi reprezentanţi ai conservatorilor din "Noua Democraţie" cer demisia liderului opoziţiei, Antonis Samaras, mai informează corespondenta RRA..

UPDATE Ora 21.30 Cu 30 la sută din voturi numărate, rezultatul referendumului pare să indice o victorie a celor ce au spus "NU", transmite BBC citând ministerul de interne de la Atena.

Potrivit sursei citate, aproximativ 60 la sută din voturi au fost împotriva acordului cu UE, în vreme ce tabăra celor ce au spus "DA" formează aproximativ 40 la sută din opţiuni.

UPDATE ora 20.00 Numărul celor care au votat NU planului creditorilor internaţionali pare să fie mai mare decât al celor care au spus DA la referendumul din Grecia iniţiat de către premierul Alexis Tsipras, potrivit unor sondaje de opinie telefonice realizate de mai multe canale de televiziune - transmite corespondentul RRA în Grecia, Monica Chihaia.

Rezultatele par însă strânse.

Sondajele dau o marjă între 49 şi 54% în cazul celor care au votat "Nu" şi între 46 şi 51% în cazul celor care au votat "Da".

Corespondentul nostru precizează că nu este vorba despre exit poll-uri profesioniste executate de institute specializate - care, de altfel, nici nu au fost comandate - ci de simple sondaje telefonice.

Urnele s-au închis în Grecia în urmă cu o oră, iar primele rezultate parţiale sunt aşteptate peste o oră.

Se estimează că participarea la referendum a fost la un nivel similar celui de la alegerile din ianuarie 2015, când prezenţa la vot a fost de 65%.

UPDATE ora 19.00. În Grecia urnele se închid la această oră la referendumul prin care populaţia a fost chemată să se pronunţe dacă acceptă sau nu noile măsuri de austeritate cerute de creditorii internaţionali în schimbul reluării ajutorului financiar.

Corespondenta RRA la Atena, Monica Chihaia, transmite că în ultimele ore la secţiile de vot prezenţa a fost peste cea din timpul zilei, astfel încât este de aşteptat ca rata de participare să fie la nivelul alegerilor anticipate din ianuarie, aproximativ 65%, cu mult mai mare decât pragul de 40% impus de lege pentru ca referendumul să fie validat.

Primele rezultate oficiale ale consultării populare sunt aşteptate să apară în jurul orei 21:00.

UPDATE ora 18.00 Primele rezultate oficiale urmează să apară în jurul orei 21:00.

Sondajele de opinie anticipau un rezultat strâns la acest referendum, considerat hotărâtor pentru viitorul european al Greciei.

Corespondenta RRA la Atena, Monica Chihaia, transmite:

Oamenii se grăbesc să-şi exercite pe ultima sută de metri dreptul de vot.

Rata de participare este de aşteptat să fie la nivelul alegerilor anticipate din ianuarie, aproximativ 65%, cu siguranţă mai mult decât pragul de 40% impus de lege pentru ca referendumul să fie validat.

Nu s-au înregistrat probleme majore. Indiferent de rezultat oamenii spun că trebuie să rămână uniţi.

De mâine împreună vom trece împreună prin tot ceea ce va urma - spunea de altfel un alegător foarte clar.

Există multe motive pentru care oamenii au decis să răspundă diferit la întrebarea referendumului, fie pozitiv, fie negativ, fiecare în funcţie de puterea de înţelegere a realităţii, de propriile principii şi experienţe de viaţă, şi mă refer aici în primul rând la ultimii şase ani de recesiune.

Grecii înşişi spun că au votat între ceea ce au considerat rău şi mai puţin rău.

Există însă un numitor comun: toţi alegătorii au comentat că a doua zi, deci începând de mâine, indiferent de rezultat, vor urma zile dificile.

UPDATE ora 16.00 Procesul de votare este la jumătate, iar primele rezultate oficiale ar urma să apară în jurul orei 21:00.

Sondajele de opinie anticipau un rezultat strâns la acest referendum, considerat hotărâtor pentru viitorul european al Greciei.

Teoretic, aproximativ opt milioane de cetăţeni greci cu drept de vot se pot prezenta până la orele 19:00 în faţa urnelor, în realitate numărul acestora este mai mic, luând în considerare faptul că grecii care se află în străinătate nu au posibilitatea să voteze, nici persoanele aflate în concediu, pentru că legea prevede ca fiecare cetăţean să se prezinte numai la secţia de votare din localitatea unde are declarat domiciliul.

Preşedintele republicii, liderii politici au votat încă de la primele ore ale dimineţii. După ce şi-au exercitat dreptul de vot, fiecare dintre ei au făcut declaraţii, în acelaşi registru.

Premierul Alexis Tsipras a transmis următorul mesaj: "Astăzi, democraţia va învinge frica".

Liderul opoziţiei, Antonis Samaras, a declarat la rândul său: "Astăzi se decide soarta ţării, vrem sau nu cu Europa".

Preşedintele Republicii Elene, Prokopis Panopoulos, a chemat la unitate. "Pe drumul dificil pe care vom păşi începând de mâine - a spus şeful statului - indiferent de rezultat, trebuie să mergem împreună". Reportajele indică până acum o participare numeroasă la vot.

Nu se cunoaşte însă nici măcar estimativ o cifră.

Procesul de votare este la jumătate, iar primele rezultate oficiale ar urma să apară în jurul orei 21:00.

UPDATE 0ra 13.00. Liderii politici au votat deja, iar rata de participare ar putea ajunge la nivel record.

Sondajele de opinie anticipau un rezultat strâns la acest referendum, considerat hotărâtor pentru viitorul european al Greciei.

Procesul de votare se desfăşoară normal.

Până la ora 13.00, potrivit ultimului comunicat remis de Ministerul de Interne, nu au fost consemnate incidente, nu au fost semnalate lipsuri.

Teoretic, aproximativ 8 milioane de cetăţeni greci cu drept de vot se pot prezenta până la orele 19:00 în faţa urnelor. În realitate, numărul acestora este mai mic, luând în considerare faptul că grecii care se află în străinătate nu au posibilitatea să voteze, nici persoanele aflate în concediu, pentru că legea prevede ca fiecare cetăţean să se prezinte numai la secţia de votare din localitatea unde are declarat domiciliul.

Preşedintele Republicii Elene, liderii politici au votat încă de la primele ore ale dimineţii, după ce şi-au exercitat dreptul de vot, fiecare dintre ei au făcut declaraţii, în acelaşi registru.

Premierul Alexis Tsipras a transmis următorul mesaj: "Astăzi democraţia va înfinge frica".

Liderul opoziţiei, Antonis Samaras, a declarat, la rândul său: "Astăzi se decide soarta ţării. Vrem sau nu Europa".

Preşedintele republicii, Prokopis Pavlopoulos, a chemat la unitate. "Pe drumul dificil pe care vom păşi începând de mâine - a spus şeful statului -, indiferent de rezultat, trebuie să mergem împreună".

Reporajele indică, până acum, o participare numeroasă la vot, nu se cunoaşte însă, nici măcar estimativ, o cifră, precizează corespondenta RRA la Atena.

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră