Noutăţi pentru Bacalaureatul 2011
Peste 210.000 de elevi participă, luni, la prima probă a examenului de bacalaureat, cea de evaluare a competenţelor lingvistice, de comunicare orală, în limba română. Probele scrise vor începe la 27 iunie.
Articol de Cristina Iliescu, 06 Iunie 2011, 10:18
Principala noutate, la examenul naţional de bacalaureat 2011, se referă la sancţiuni.
Candidaţii care sunt prinşi copiind sau care încearcă să copieze, atât la probele scrise, cât şi la cele orale, sunt eliminaţi din examen, probele promovate anterior eliminării nemaifiind recunoscute.
În plus, nu vor mai avea voie să susţină examenul de bacalaureat, în următoarele două sesiuni de examen.
O altă noutate, la acest examen: reprezentanţii organzaţiilor nonguvernamentale, dar şi ai comitetelor de părinţi implicaţi în activitatea educaţională, acreditaţi de inspectoratele şcolare, au posibilitatea să supravegheze şi să asiste la desfăşurarea probelor din cadrului examenului de bacalaureat, în calitate de observator, pentru prima dată.
În acest an şcolar, probele de evaluare a competenţelor lingvistice, dar şi digitale, se susţin la sfârşitul anului şcolar, şi nu în timpul anului.
Rezultatul obţinut de fiecare candidat nu poate fi contestat şi nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă, corespunzător grilei aprobate la nivel naţional.
Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni dimineaţă, că toate problemele tehnice, privind transmiterea subiectelor, au fost rezolvate în timp util.
El a precizat că, la Minister, există o structură specializată, care monitorizează permanent eventualele disfuncţionalităţi apărute la desfăşurarea examenului de bacalaureat.
"Cele 100 de bilete cu subiectele de examen au fost preluate de către cele 1.394 de centre de examinare. Patru centre din judeţul Dolj au avut dificulţăţi tehnice, din cauza unei furtuni, dar s-a aplicat soluţia de rezervă" a anunţat Funeriu.
El a mai subliniat că "în mod evident, centrul de examinare de la Ministerul Educaţiei e, 24, din 24 de ore, pregătit să facă faţă la orice fel de evenimente care pot avea loc."
Ministerul Educaţiei a anunţat că începând de, luni, a fost pusă în funcţiune linia verde pentru semnalarea tuturor tentativelor sau cazurilor potenţiale de fraudă la examenul de bacalaureat.
Numărul de telefon este 0800.80.1100, este gratuit şi poate fi apelat între orele 9,00 şi 19,00 pe toată perioada desfăşurării examenului de bacalaureat.