Noul concept strategic al NATO, adoptat la summit-ul de la Lisabona

Conceptul strategic al NATO înlocuieşte vechea strategie şi menţionează ca noutate nevoia de a construi un sistem antirachetă.

Adăugat: 20 Noiembrie 2010
Ultima actualizare:20 Noiembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şefii de state şi guverne din ţările membre NATO au adoptat, vineri, la summitul de la Lisabona, noul concept strategic al Alianţei Nord-Atlantice.


Noul document înlocuieşte vechea strategie adoptată în 1999 şi menţionează ca principală noutate nevoia de a construi un sistem antirachetă ca element central de apărare colectivă a statelor membre din Europa şi America de Nord.


În aproape 11 pagini este descrisă strategia Alianţei pentru următoarea decadă, plecând de la reafirmarea principiului fundamental al păstrării libertăţii şi securităţii pentru toţi membrii săi prin mijloace politice şi militare.


"Este cu adevărat un moment istoric. NATO este o comunitate fără egal în termen de libertate, pace, securitate şi valori comune, dar lumea se schimbă. Suntem confruntaţi cu noi ameninţări şi noi provocări, iar noul concept strategic garantează că NATO rămâne la fel de hotărâtă ca întotdeauna în apărarea păcii, securităţii şi prosperităţii în ţările aliate", a spus secretarul general al NATO,  Anders Fogh Rasmussen.


El a spus că NATO intenţionează să-şi modernizeze modalităţile de apărare, şi între căile vizate figurează apărarea antirachetă, ca şi armele nucleare.


Anders Fogh Rasmussen a citat din textul conceptului strategic şi a spus că într-o lume ce deţine arme nucleare Alianţa îşi va păstra forţa sa de descurajare nucleară.


O altă prevedere din noul concept strategic subliniată de secretarul general este că NATO îşi păstrează uşile deschise pentru noii membri, experienţa arătând că extinderea Alianţei a adus pe continentul european pace, democraţie şi prosperitate.


Sâmbătă,  în cea de-a doua zi a summitului, va fi abordată problema retragerii trupelor NATO din Afganistan până la sfârşitul anului 2014 şi preluarea graduală de către această ţară a atribuţiilor sale de securitate începând de anul viitor.


Liderii statelor membre NATO se întâlnesc  cu preşedintele Dimitri Medvedev, într-o încercare a obţine şi alăturarea Rusiei la construirea scutului antirachetă.


Summit cu proteste


Prezenţa liderilor Alianţei Nord-Atlantice a generat proteste ale mai multor zeci de pacifişti, care au impus intervenţia forţelor de ordine.


Din cei circa 80 de activişti, 40 au fost arestaţi, majoritatea fiind cetăţeni străini, venii special la Lisabona pentru a protesta.


În mod ironic, înainte de a-i aresta, poliţiştii au trebuit să-i elibereze pe activişti din lanţurile cu care ei înşişi se încătuşaseră.


La faţa locului au fost chemaţi şi pompierii, pentru a curăţa strada de vopseaua roşie împrăştiată de manifestanţi, simbolizând sângele vărsat în cadrul operaţiunilor NATO.


În centrul Lisabonei însă se va desfăşura începând cu ora 17:00, ora României, o amplă manifestaţie la care s-au asociat peste 100 de organizaţii pacifiste şi anti-NATO.


De teama eventualelor acte de vandalism, multe magazine şi cafenele au preferat să-şi închidă porţile şi să-şi protejeze vitrinele cu baricade, transmite Corneliu Popa.

 Autor:
Luminiţa Apostol
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
20 Noiembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza