Noua lege a pensiilor ajunge la Camera Deputaţilor

Noua lege a pensiilor iniţiată de Guvern va ajunge săptămâna viitoare în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Adăugat: 2 Decembrie 2018
Ultima actualizare:2 Decembrie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Noua lege a pensiilor iniţiată de Guvern va ajunge săptămâna viitoare în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că legea este sustenabilă.

Noua lege a pensiilor a fost adoptată de senatori într-o formă apropiată de cea redactată de executiv; potrivit documentului, punctul de pensie va creşte etapizat până în 2021.

Stagiul minim de cotizare rămâne de 15 ani, iar masteratul şi doctoratul sunt introduse ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare.

Au fost coborâte pragurile de reducere a vârstelor de pensionare de la şase ani la 12 luni, pentru condiţii deosebite, şi de la 2 la 1 an pentru condiţii speciale.

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi au născut 3 copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Guvernul, iniţiator al proiectului de lege, dă asigurări că nicio pensie aflată în plată nu va scădea. 

Marius Budăi (ministrul Muncii): Este un pas important. Noi ne dorim ca până la finalul anului să adoptăm această lege foarte importantă pentru noi şi pentru români. Ceea ce ţine de impactul bugetar, s-au făcut foarte multe simulări împreună cu Ministeruil de Finanţe. Am primit tot sprijinul de acolo, avem aceste simulări; clar, legea este sustebilă.

La Senat, liberalii au votat împotrivă, nemulţumiţi că nu le-au fost aprobate mai multe amendamente.

Senatiorul PNL, Marcel Vela: Am votat împotrivă pentru că amendamentul cu privire la susţinerea pensionarilor din zonele afectate şi poluate de exploatări miniere sau combinate siderurgice n-au fost trataţi cu respect şi regret că nu le-aţi acordat o şansă pentru a ieşi mai devreme la pensie cu doi ani.

Parlamentarii USR s-au abţinut de la vot, cerând eliminarea pensiilor speciale.

De cealaltă parte, social-democraţii au spus că proiectul de lege permite creşterea pensiei pentru toate categoriile de pensionari.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
2 Decembrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza