Noi tensiuni între Preşedinţie şi Ministerul de Externe

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îl va chema pe ministrul de externe Teodor Meleşcanu pentru a-i da explicaţii în legătură cu mutarea ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Adăugat: 13 Mai 2018
Ultima actualizare:13 Mai 2018

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele României
trimite pe mail

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Guvernul nu s-a consultat cu Preşedinţia înainte de a bloca declaraţia comună propusă de Bruxelles statelor membre ale UE referitoare la mutarea ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îl va chema pe ministrul de externe Teodor Meleşcanu pentru a-i da explicaţii în legătură cu poziţia adoptată de reprezentanţii României la discuţia de la nivelul Serviciului European de Acţiune Externă.

Şeful statului a spus totodată că este nevoie de o politică externă predictibilă şi că românii îşi doresc să fie parte integrantă din nucleul Europei.

"Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, cum fac multe lucruri după ureche şi iese prost. Vreau să reamintesc că românii sunt europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente anti-europene, care vin pe linia PSD riscă realmente să ne scoată din Europa", a spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai precizat că nu s-a făcut niciun pas în privinţa mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, dar această decizie nu poate fi luată fără acordul său.

La rândul său Ministerul de Externe a precizat într-un comunicat de presă că a respins textul propus aprobării statelor membre ale UE de către Serviciului European de Acţiune Externă în urma unei analize complexe şi ţinând cont de contextul regional complicat.

Ministerul mai afirmă că textul este lipsit de echilibru prin faptul că pune accentul pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanţelor diplomatice europene din Israel la Ierusalim.

Comunicatul Ministerului de Externe menţionează şi faptul că poziţii similare au fost adoptate şi de alte state membre, Ungaria şi Cehia.Autor:
Mihaela Mihai
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 Mai 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza