Noi restricţii pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus, de luni

Autorităţile impun noi restricţii pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, în timp ce România se apropie de 10.000 de cazuri.

Adăugat: 6 Noiembrie 2020
Ultima actualizare:6 Noiembrie 2020

Politica Romaneasca
Foto: MApN
trimite pe mail

De luni, 9 noiembrie, toate şcolile vor trece în sistemul online, circulaţia va fi restricţionată în timpul nopţii, iar magazinele se vor închide cel târziu la ora 21:00.

Masca este obligatorie în spaţiile publice în toată ţara, iar activitatea instituţiilor şi a firmelor va fi organizată astfel încât să se evite aglomerarea transportului public.

Vânzarea în pieţele închise va fi suspendată, iar reuniunile cu prilejul unor sărbători, aniversări şi petreceri sunt interzise.

Acestea sunt câteva dintre măsurile asumate azi noapte de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi discutate anterior într-o şedinţă de guvern la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a pledat, la începutul şedinţei de guvern, pentru măsuri mult mai ferme la nivel naţional, măsuri care să protejeze mai bine populaţia şi să permită totodată funcţionarea economiei.

Klaus Iohannis: Şcolile să treacă toate în online, angajaţii, şi din public, şi din privat să treacă la telemuncă, peste tot unde este posibil magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9:00, circulaţia pe timpul nopţii trebuie restricţionată, petrecerile, şi cele publice, şi cele private trebuie interzise, târgurile şi pieţele trebuie închise, portul măştii trebuie să devină obligatoriu peste tot în ţară.

Noile măsuri restrictive ar urma să intre în vigoare chiar de la începutul săptămânii viitoare, a explicat, la rândul său, premierul Ludovic Orban.

Ludovic Orban: Solicit tuturor miniştrilor, tuturor conducătorilor de instituţii fermitate şi angajament maxim în transpunerea lor în practică, pentru că este fundamental ca instituţiile să fie un exemplu, să fie imobilizate la maxim în aplicarea acestor reglementări.

În ceea ce priveşte alegerile din 6 decembrie, şeful statului crede că democraţia poate funcţiona doar prin votul liber al cetăţenilor, chiar şi în momente dificile cum este acesta.

Propunerile din Hotărârea Comitetului Naţional pentru situaţii de Urgenţă urmează să fie aprobate prin hotărâre de guvern, iar măsurile respective vor fi instituite începând de luni.

Premierul Ludovic Orban a anunţat aseară la un post de televiziune că pentru circulaţia pe timpul nopţii va fi dată o declaraţie pe proprie răspundere.

El a precizat că ar putea fi acceptată şi în variantă online pe telefonul mobil.

Măsura se va aplica de săptămâna viitoare în toată ţara, fără excepţie.

Ludovic Orban a mai spus că în timpul nopţii vor putea rămâne deschise farmaciile şi benzinăriile, iar cetăţenii vor putea merge la serviciu sau la spital.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
6 Noiembrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza