Noi negocieri pentru Combinatul Oltchim

Reprezentanţii Oltchim se întâlnesc luni, la Bucureşti, pentru a obţine de la ministrul economiei, Varujan Vosganian, mai multe garanţii privind siguranţa locurilor de muncă, dar şi respectarea contractului colectiv de muncă.

Adăugat: 18 Februarie 2013
Ultima actualizare:18 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Reprezentanţii salariaţilor combinatului Oltchim discută, luni, cu ministrul economiei Varujan Vosganian şi cu administratorul judiciar, Gheorghe Piperea.

Se caută soluţii pentru plata salariilor restante din decembrie şi ianuarie, datorii înscrise la masa credală, odată cu intrarea în insolvenţă a combinatului.

Liderul sindical Corneliu Cernev a declarat că una dintre variante pentru primirea acestor bani este acţiunea în instanţă.

Administratorul judiciar Gheorghe Piperea a declarat că insolvenţa combinatului nu exclude şi disponibilizări, dar încă nu se ştie care ar fi numărul de angajaţi care ar urma să fie disponibilizaţi.

Potrivit sindicatelor, Contractul colectiv de muncă prevede între 6 şi 18 salarii compensatorii, în funcţie de vechime.

După ce au primit o jumătate de salariu şi promisiunea recuperării tuturor restanţelor, cele 19 persoane aflate de aproape o săptămână în greva foamei au renunţat la protest.

Cu datorii de circa 800 de milioane de euro, Oltchim a intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii ianuarie.

Pentru a sprijini repornirea combinatului, guvernul a cert  ajutor de stat, liderilor Comisiei Europene.

Pe 14 februarie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian a solicitat un ajutor de 45 milioane de euro pentru Oltchim şi a dat asigurări că angajaţii îşi vor primi salariile joi sau vineri.

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, le-a spus protestatarilor de la Oltchim, că a cerut liderilor Comisiei Europene aprobarea unui ajutor de stat de 45 milioane euro pentru reporirea combinatului.

"Am avut ieri (n.r. miercuri)  o întâlnire cu Almunia (n.r. comisarul Joaquin Almunia, vicepreşedintele Comisiei Europene) , care mi-a promis că va evalua dacă Oltchim a primit anul trecut ajutor de stat. Noi credem că Oltchim nu a primit anul trecut ajutor de stat. Sperăm ca toată chestiunea cu ajutor de stat, de 45 milioane de euro, să se rezolve. (...) Comisia Europeană nu este un ghişeu unde să se aprobe orice cerere. Discuţia cu Almunia a fost bună, a acceptat soluţia mea privind viitorul Oltchim, dar mi-a spus că răspunsul lor va depinde de cum vor evalua ce le-am transmis noi", a declarat joi Vosganian.

Vosganian, optimist în rezolvarea situaţiei

Ministerul Economiei a susţinut si că s-a găsit o soluţie pentru plata energiei electrice necesară funcţionării instalaţiilor de la Combinatul Oltchim.

Vosganian a dat asigurări, la discuţiile cu acţionarii companiei, administratorul judiciar şi sindicatele de la combinat, că există un important beneficiar care va cumpăra produse de la Oltchim, ceea ce va rezolva situaţia.  

Varujan Vosganian a susţinut că a fost identificată deja o soluţie pentru asigurarea funcţionării combinatului timp de încă două săptămâni.  

"Soluţia este achiziţionarea de către un beneficiar a unei mari producţii de pe stoc, iar sumele să fie alocate CET Govora pentru a continua furnizarea energiei electrice", susţinea acum o săptămână ministrul. Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
18 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza