Noi măsuri aprobate de Parlament pentru protecţia muncitorilor români din străinătate

Parlamentul a aprobat noi măsuri pentru protecţia muncitorilor români care lucrează în străinătate.

Adăugat: 21 Noiembrie 2021
Ultima actualizare:21 Noiembrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Astfel, Agenţiile de plasare a Forţei de Muncă trebuie să asigure garantarea contractului de muncă.

De asemenea, lucrătorul sezonier trebuie să beneficieze de asigurare medicală şi să aibă la dispoziţie suficient timp să studieze ofertele înainte de a pleca în străinătate.

Proiectul de lege interzice medierea care are o altă finalitate decât raporturile de muncă.

Spre exemplu, firmele care duc îngrijitoare în Austria, unde le intermediază să îşi facă PFA-uri, vor trebui să specifice că nu asigură un contract de muncă, ci un contract comercial pentru persoanele care acceptă să îşi facă PFA austriac.

Agenţii de plasare şi furnizorii de servicii au obligaţia de a se asigura că lucrătorii care pleacă la muncă în străinătate au avut timp suficient pentru studierea ofertelor anterior semnării contractelor şi că le-a fost explicat conţinutul acestora în detaliu.

Timpul minim este de cinci zile în cazul lucrătorilor aflaţi la prima intermediere şi de două zile pentru cei care au mai beneficiat de astfel de servicii.

Legea mai prevede că partea română va negocia pentru lucrătorii sezonieri, anterior încheierii acordurilor şi înţelegerilor, inclusiv clauze referitoare la condiţiile de cazare oferite de angajatori, respectând normele naţionale din statul de primire, acordarea unei indemnizaţii pentru asigurarea hranei zilnice şi decontarea cheltuielilor de transport dus-întors către domiciliul din România.

Ofertele ferme de locuri de muncă din străinătate pentru lucrătorii sezonieri, cu toate specificaţiile acestora, se asigură atât în limba statului de destinaţie sau într-o altă limbă de circulaţie internaţională, cât şi în limba română, şi trebuie să cuprindă, pe lângă alte elemente, şi asigurarea de sănătate pe perioada contractuală sau promisiunea că angajatorul lucrătorului sezonier încheie pentru acesta asigurarea de sănătate pe perioada contractuală.

Legea mai prevede că, în cazul în care deplasarea lucrătorilor către acelaşi loc de muncă din statul de destinaţie se efectuează în grupuri mai mari de 10 persoane, agentul de plasare a forţei de muncă şi furnizorul de servicii de plasare a forţei de muncă vor avea obligaţia organizării transportului prin persoane juridice autorizate să efectueze transport internaţional de persoane.

Proiectul de lege prevede şi sancţiuni în cazul modificării obiectului declarat al activităţilor de mediere.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
21 Noiembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza