Noi împuşcături în Nordul Parisului. Franţa prelungeşte starea de urgenţă

Împuşcături intense au fost auzite în suburbia Saint-Denis din nordul Parisului, iar potrivit unor rapoarte o operaţiune a poliţiei care are legătură cu atacurile de vineri este în curs de desfăşurare.

Adăugat: 18 Noiembrie 2015
Ultima actualizare:18 Noiembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Poliţia franceză a reţinut 7 suspecţi şi a ucis unul, într-o amplă operaţiune anti-teroristă sprijinită de armată, în localitatea Saint-Denis din periferia de nord a Parisului.

O femeie din grupul de urmăriţi s-a aruncat în aer la începutul asaltului dat de forţele speciale. Potrivit corespondentului nostru, clădirea în care se aflau suspecţii a fost asediată timp de mai multe ore, iar poliţia a securizat apoi zona de teama unor posibile dispozitive explozive.

Surse ale agenţiei France Press susţin că operaţiunea l-a vizat pe un jihadist belgian, bănuit de organizarea atentatelor de vineri din Paris, soldate cu 129 de morţi şi peste 350 de răniţi, menţionează corespondentul RRA, la Paris.

UPDATE Poliţişti înarmaţi şi soldaţi mobilizaţi în suburbia Saint-Denis a capitalei franceze au efectuat un raid asupra unui apartament care i-a vizat pe organizatorii atacurilor de vinerea trecută de la Paris, soldate cu 129 de morţi.

Focuri de armă susţinute şi mai multe explozii s-au făcut auzite în timpul operaţiunii care a început în zorii zilei.

Mass-media franceze au relatat că mai mulţi poliţişti au fost răniţi şi doi suspecţi au fost ucişi în timpul intervenţiei, a cărei principală ţintă a fost Abdelhamid Abaaoud, un belgian de origine marocană, considerat creierului atacurilor teroriste, despre care anterior se credea că s-ar afla în Siria.

Nu există încă rapoarte oficiale despre rezultatul operaţiunii, dar potrivit surselor din poliţie au fost efectuate mai multe arestări, două persoane au fost ucise în interiorul apartamentului, una dintre ele fiind o femeie care purta o vestă cu explozibil, relatează corespondentul BBC la Paris.

UPDATE Cordoane de forţe militare şi poliţieneşti au fost desfăşurate pentru a asigura securitatea zonei şi pentru a ţine departe trecătorii de zona operaţiunii.Mai mulţi poliţişti au fost răniţi, a informat postul de televiziune francez BFMTV.

Conform unui raport, şoselele au fost blocate în jurul Place Jean Jaur?s din Saint-Denis, unde atacatori sinucigaşi au detonat bombe vineri.

Anterior, surse de securitate au declarat că înregistrări video au arătat un posibil al nouălea atacator în timpul atacurilor teroriste de vinerea trecută din capitala franceză, revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), în timpul cărora 129 de persoane au fost ucise.

Anchetatorii francezi cercetează posibilitatea ca un al nouălea individ să fi făcut parte din grupul de terorişti care a comis atentatele de vineri de la Paris, soldate cu 129 de morţi şi 352 de răniţi.

Potrivit înregistrărilor video, în maşina folosită pentru atacurile lansate asupra restaurantelor şi barurilor din capitala Franţei a existat un al treilea bărbat neidentificat, pe lângă şofer, reţinut deja în Belgia şi suspectul-cheie, dat în urmărire în întreaga Europă.

Franţa a obţinut, în premieră, activarea clauzei de solidaritate a Uniunii Europene, care prevede sprijinul prin toate mijloacele al ţărilor comunitare în lupta cu Statul Islamic, iar preşedintele François Hollande încearcă să construiască o coaliţie cu Statele Unite şi Rusia pentru eliminarea grupării jihadiste. 

Televiziunile franceze au prezentat o fotografie cu un individ care ar fi reuşit să fugă după atentatele de la Paris, dar deocamdată nu este clar dacă este al nouălea atacator sau este unul dintre cei doi reţinuţi de autorităţile belgiene pentru complicitate cu suspectul-cheie, dat în urmărire internaţională.

Salah Abdeslam, de 28 de ani, bănuit că i-ar fi mitraliat pe clienţii cafenelelor din Paris este căutat mai ales în Belgia, unde se crede că au şi fost plănuite atacurile.

Astăzi, guvernul francez urmează să prelungească starea de urgenţă cu trei luni printr-un proiect de lege care va fi trimis imediat parlamentului, iar preşedintele Hollande a anunţat, pentru săptămâna viitoare, vizite la Washington şi Moscova pentru consolidarea cooperării în lupta împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic care a revendicat atentatele.

Franţa şi Rusia şi-au coordonat în premieră raidurile lansate ieri împotriva jihadiştilor din Siria, iar preşedintele Obama a declarat că preşedintele Putin este un partener constructiv în combaterea terorismului. Între timp, autorităţile din numeroase ţări sunt în stare de alertă.

Două avioane AIR France în drum spre Paris au fost aduse de urgenţă la sol pe aeroporturi din Statele Unite şi Canada din motive de securitate încă neprecizate.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Radu Şarpe, Tudor Ţepeneag
Adăugat:
18 Noiembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza