Noi discuţii pe marginea legii securităţii cibernetice

Ieri, reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor, ai SRI, STS, ai Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică şi cei ai societăţii civile nu au ajuns la nicio concluzie.

Adăugat: 20 Februarie 2016
Ultima actualizare:20 Februarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Organizaţiile non-guvernamentale spun că actul normativ nu este transparent şi că există neconcordanţe cu directiva europeană în domeniu, dar şi cu unele prevederi ale Constituţiei.

Ameninţările cibernetice s-au înmulţit şi sunt tot mai variate, a explicat, în exclusivitate la Radio România Actualităţi, şeful Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, Augustin Jianu.

"Ce ne dorim este, prin legea aceasta, să avem nişte mecanisme legale de intervenţie, în aşa fel încât să putem întrerupe atacurile chiar de la etapa de recunoaştere. Atacatorii exploatează vulnerabilităţi ale sistemelor de operare, instalează mai multe aplicaţii, cum ar fi: Remote Access Tools, Backdoor, adică aplicaţii prin care să li se dea acces la distanţă. Sunt mai multe tipuri de ameninţări pe care le avem în vedere. În general, infrastructurile de interes naţional sunt de fiecare dată ameninţări de tip statal, deci sunt servicii secrete ale altor ţări care ne ameninţă. Nu poate să răspundă la asta decât un serviciu secret, dar asta este realitatea", a susţinut Jianu.

Proiectul de lege referitor la securitatea cibernetică este în dezbatere publică şi prevede, printre altele, măsuri de siguranţă pentru instituţiile şi companiile care lucrează cu date cu caracter personal.

Ministrul comunicaţiilor, Marius Bostan, a dat asigurări - în emisiunea "Euroatlantica" de la Radio România Actualităţi - că prevederile actului normativ nu vor încălca dreptul la viaţă privată.Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
20 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza