Niţă: Factura la energie va scădea

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat că are în plan micşorarea unor taxe şi tarife din sectorul energetic, precum şi găsirea unor măsuri de sprijin pentru consumatorii industriali şi cei casnici.

Adăugat: 25 Iulie 2013
Ultima actualizare:25 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Factura la energie va scădea cu până la 7 - 10 procente până la sfârşitul anului, a declarat, joi, într-o conferinţă, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.
    
"Unele măsuri pe care le-am luat mai ales în domeniul certificatelor verzi nu au fost foarte bine primite sau prietenoase mai ales în partea investitorilor în acest domeniu dar asta ne aduce o scădere a facturii începând de la 1 iulie, desigur, după calculele estimative primare, cele pe care ni le-a furnizat ANRE, undeva la 4,75%. După părerea mea, până la sfârşitul anului factura va scădea cu până la 7 - 8 - 10 procente", a spus Niţă.
    
Potrivit ministrului, eficienţa economică priveşte şi sectoarele hidro, nuclear şi gaze naturale.
    
"Toate trebuie să se încadreze în ceea ce cere piaţa. Cine nu se încadrează evident că, aşa cum prevăd regulile economiei de piaţă, va muri. Rezistă numai cel care este eficient. Datoria noastră ca politică energetică este de a produce cât mai ieftin şi a de a asigura securitatea energetică a ţării. Lucrul acesta va reieşi, probabil, din noua strategie energetică, pe care o pregătim, o să o scoatem la licitaţie, se cheamă faza de pregătire a caietului de sarcini şi sperăm ca aceasta ne va da direcţiile pe următorii 20-25 de ani. Întreaga strategie nu va mai fi o realitate spre producţie de energie ci spre piaţa de energie'" a explicat Niţă.
    
Acesta a mai afirmat că vechea strategie era îndreptată mai mult spre producţia de energie.
    
"Acum avem producţie şi nu avem piaţă. A scăzut şi consumul din păcate şi cel casnic şi industrial ceea ce înseamnă că trebuie să ne reorientăm gândirea spre următorii 20-25 ani pentru a vedea care sunt soluţiile cele mai bune pentru a putea să producem energie multă şi ieftină sau cât cere piaţa. Aceste interconectări ne creează mari probleme în exportul de energie, neavând interconectări nici în Sud, nici în Est, nici în Vest sau la capacităţi foarte mici. De exemplu, nu putem să exportăm energia produsă suplimentar în momentul de faţă. Ne gândim foarte serios la investiţii spre Moldova. Avem de finalizat cu Ungaria, cu Bulgaria trebuie să încercăm să ne interconectăm şi aşa mai departe", a explicat ministrul delegat pentru Energie.

Havrileţ: Cred că putem să vorbim de o scădere a preţului final de 7 - 8%

    
Prezent la eveniment, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a arătat că este posibilă o scădere a preţului final la energie de 7-8% până la finele anului.
    
"Legea care amână, translatează un număr de certificate verzi, permite ca preţul final la energia electrică să scadă, la primele calcule ne-a ieşit 4-5%, dar având în  vedere că şi evoluţia certificatelor verzi ca valoare este în scădere, 37 - 38 euro, eu cred că putem să vorbim de o scădere a preţului final de 7 - 8%. O să vedem, acest lucru este în evoluţie. O să vedem spre finalul acestuia an. Se va putea observa după 2-3 luni de aplicare şi în funcţie de evoluţia consumului, dar noi considerăm că se va putea atinge această ţintă de micşorare a preţului la energia electrică", a explicat şeful ANRE.   
    
Potrivit acestuia, programul de liberalizare care a început anul trecut a fost unul dintre punctele forte ale acordului recent încheiat cu instituţiile financiare internaţionale, fiind realizate toate punctele din program.
    
Potrivit ANRE, valoarea facturii la energia electrică va scădea, în medie, cu 5% din luna august, în urma amânării acordării de către stat a unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă precum şi a scăderii cu 1,3% a preţului la energia electrică livrată consumatorilor finali.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
25 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza