Nicolescu: România nu va fi afectată de o eventuală criză a gazelor

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu a dat asigurări că ţara noastră nu va fi afectată la iarnă de o eventuală criză a gazelor, care ar putea fi generată de conflictele din Ucraina.

Adăugat: 3 Septembrie 2014
Ultima actualizare:3 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Răzvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie
trimite pe mail

Nicolescu a mai spus, marţi, când a participat la Urziceni, la inaugurarea lucrărilor de extindere a depozitului de gaze,  că acest depozit are capacitatea de a stoca 2,7 miliarde de metri cubi de gaze, în timp ce necesarul de consum este de doar 1,7 miliarde. 

"În cazul în care o să apară o criză la iarnă, ceea ce nu exclud şi nu va trebui să ne surprindă, populaţia din România nu va fi afectată în niciun fel. Avem scenarii şi în niciunul dintre ele populaţia nu va fi afectată", a spus ministrul.

Nicolescu a mai susţinut că există rezerve şi de păcură, atât la stat cât şi în mediul privat.

"Avem rezerve importante şi la stat, dar şi în mediu privat de păcură şi, dacă situaţia o va impune, vom trece centralele care utilizează gaz natural pe păcură. De asemenea, avem un grad important de umplere în lacurile de acumulare pentru a produce energie electrică. Suntem pregătiţi pentru a face faţă oricărei situaţii, în aşa fel încât populaţia din România să nu poate fi afectată de vreo criză", a adăugat Răzvan Nicolescu.  :

Valoarea totală a lucrărilor de extindere de la Urziceni se ridică la 27 de milioane de euro.

În altă ordine de idei, potrivit ministrului delegat pentru Energie, răspunsurile Comisiei Europene privind intenţia României de a amâna calendarul liberalizării preţului gazelor până în 2021 sunt încurajatoare.

"Am vorbit şi o să mai vorbim cu cei de la Bruxelles pe această temă. Am lansat această temă în dezbatere publică şi aşteptăm răspunsuri de la toate companiile şi operatorii din domeniu, precum şi de la asociaţiile de consumatori. Ceea ce am prezentat noi este o analiză a situaţiei preţului gazelor, coroborată cu veniturile populaţiei din ultimii doi ani. Sperăm să găsim un echilibru între suportabilitate şi preţuri", a precizat ministrul, citat de Agerpres.

El a adăugat că luni va merge din nou la Bruxelles pentru a discuta cu autorităţile europene pe această temă.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
3 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza