Nicolăescu: Spitalele să găsească resurse de finanţare fără a tăia din salarii

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine că dacă medicii vor acorda mai multe consultaţii în ambulatoriu, pacienţii vor fi mai mulţumiţi.

Adăugat: 24 Iulie 2013
Ultima actualizare:24 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul Sănătăţii le cere managarilor de spitale să găsească resurse pentru a acoperi finanţarea fără a tăia din salarii.

Eugen Nicolăescu a propus şi o soluţie: dacă vor avea mai multe consultaţii în ambulatoriu şi internări de zi, s-ar putea să aibă şi mai mulţi pacienţi mulţumiţi.

"Aveţi foarte multe pârghii la dispoziţie, de dumneavoastră depinde cum le utilizaţi. Amintiţi-vă că, dacă daţi mai multe consultaţii în ambulatoriu şi faceţi mai multe internări de zi, s-ar putea să aveţi mai mulţi pacienţi multumiţi, cu mai multe cazuri rezolvate, decât pacienţi care aşteaptă la uşile spitalelor pentru internare continuă", a mai spus ministrul Eugen Nicolăescu.

Potrivit unui comunicat de presă, la videoconferinţa pe care a avut-o, marţi, cu prefecţii tuturor judeţelor, managerii spitalelor publice, directorii Direcţiilor de Sănătate Publică şi ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, ministrul Eugen Nicolăescu a spus că principala direcţie de reformă este echilibrarea componentelor sistemului sanitar.

El a adăugat că în discuţiile pe care le va avea în această săptămână cu finanţatorii internaţionali, va pune accent pe reforma structurală.

"În discuţiile pe care le vom avea în această săptămână cu FMI, BM, CE, vom accentua reforma structurală, vom pune preţ pe ceea ce se numeşte dezvoltarea sistemului prespitalicesc. Toţi managerii trebuie să înţeleagă că acesta este drumul corect. Îi rog pe manageri să înţeleagă că în bugetele spitalelor sunt resurse. Important e cum reuşesc să le dirijeze acolo unde este nevoie şi unde pot fi utilizate într-un mod mai eficient", a declarat ministrul Eugen Nicolăescu, citat într-un comunicat de presă al MS.

Eugen Nicolăescu a adăugat că managerii trebuie să înţeleagă că în bugetele spitalelor sunt resurse care doar trebuie dirijate acolo unde este nevoie.

De asemenea, în ceea ce priveşte proiectul privind salarizarea personalului medical, ministrul Sănătăţii a spus că se intenţionează începerea proiectului, mai întâi ca pilot pe câteva spitale, în primul trimestru din 2014, pentru a scoate medicul din grila bugetară.

"Trebuie sa facem echipă. Ministerul Sănătăţii, singur, fără sprijinul dumneavoastră, nu are cum să realizeze reforma în sistemul sanitar. Vă solicit tot sprijinul în acest sens", le-a mai spus ministrul Sănătăţii participanţilor la discuţii.Autor:
Eliza Ungureanu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
24 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza