Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie

"Este cel mai bun moment pentru liberalizarea pieţei pentru că preţurile internaţionale devin din ce în ce mai mici, iar preţurile din România scad continuu odată cu creşterea măsurilor de utilizare eficientă a energiei electrice".

Adăugat: 23 Decembrie 2016
Ultima actualizare:23 Decembrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Nicolae Havrileț, președintele ANRE
trimite pe mail

Reporter: România se pregăteşte de finalizarea liberalizării pieţei de energie în 2017.

Sunt două tipuri de factori care pot influenţa decisiv consumatorii şi jucătorii din piaţă.

Primul este cel extern, respectiv rolul Rusiei, al doilea factor este contextul intern. Aici toţi jucătorii din piaţa autohtonă cer un singur lucru autorităţilor: predictibilitate.

Nicolae Havrileţ: De la 1 ianuarie 2017, pe primul semestru, acest coş se schimbă, proporţia va fi 80% din piaţa liberă, 20% din piaţa reglementată, iar în semestrul al doilea, 90% cu 10%, de la 1 iulie.

Reporter: Care sunt previziunile ANR-ului, e un moment bun pentru liberalizare totală? Cum arată viitorul din punct de vedere al pieţei, al preţurilor?

Nicolae Havrileţ: Aproape că nu mai sunt diferenţe între preţul de vânzare pe piaţa liberă şi cel reglementat. Este cel mai bun moment pentru liberalizarea pieţei pentru că preţurile internaţionale devin din ce în ce mai mici, preţurile din România scad continuu odată cu creşterea măsurilor de utilizare eficientă a energiei electrice, iar pe de altă parte creşterea cotelor de producţie a energiei electrice din surse regenerabile, care sunt din ce în ce mai mari. Cuplarea pieţei de energie electrică a României cu pieţele de energie ale ţărilor vecine, Cehia, Slovacia şi Ungaria, a făcut iarăşi ca schimburile de energie să se facă la valorile cele mai mici. Atunci când preţul energiei este mic în ţările vecine, atunci facem şi un import. Practic, în ultimii cinci ani de zile preţul energiei electrice aproape că s-a redus la jumătate.

Reporter: Întotdeauna ascultătorul este surprins în momentul în care aude, preţul a scăzut. Dar el nu ştie că preţul pe care îl plăteşte în factură este distribuţie, furnizare. Tariful pe distribuţie l-aţi redus. În momentul acesta, pe energie care care sunt cotele?

Nicolae Havrileţ: Am redus tarifele de distribuţie anual în procente între 3 şi 10%, chiar într-un an am ajuns şi la 12%, dar a crescut foarte mult suportul pe care consumatorul de energie electrică îl asigură investitorilor din zone regenerabile. În final, preţul este format, în proporţie de 35% din preţul energiei electrice ca marfă, 35-38% este vorba de tarifele de reţea, iar 30-35% sunt suportul pentru energia regenerabilă.

Reporter: Iar pe partea de furnizare?

Nicolae Havrileţ: 4-6%, este un procent totuşi mic.

Reporter: Pe partea de gaze?

Nicolae Havrileţ: Începând cu 1 aprilie 2017, guvernul nu va mai stabili preţul la vânzarea de gaze naturale ca şi marfă. Asta înseamnă că toată cantitatea de gaze naturale care va fi consumată în piaţă va proveni din surse libere. Acest moment de 1 aprilie este un moment foarte prielnic, de asemenea, pentru liberalizarea pieţei de gaze naturale, pentru că preţurile internaţionale, preţul local al gazelor naturale este la un nivel foarte scăzut.

Reporter: Politicul sau schimbările politice mai pot influenţa într-un fel sau altul piaţa energetică, decizia ANR sau mergem într-o direcţie foarte clară?

Nicolae Havrileţ: Este foate importantă stabilitatea, predictibilitatea în reglementare în acest sector al energiei, în derulare, pentru că avem foarte multe investiţii în derulare, investiţiile în regenerabile, investiţiile care vor veni pentru cuplarea reţelelor de energie şi gaze naturale, investiţile în aducerea zăcămintelor nou descoperite în Marea Neagră, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă, pentru că se va dezvolta exportul începând cu 2019-2020. Toate aceste elemente sunt costuri, iar investitorii doresc să aibă predictibilitate şi stabilitate. Este sarcina atât a politicului, cât şi a reglementatorului să asigure minimum de încredere pentru investitor, astfel încât aceste investiţii să se deruleze fără risc. De aceea este foarte importantă colaborarea între guvern, parlament şi autoritatea de reglementare.Autor:
Bogdan Isopescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
23 Decembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza