Nereguli grave pe listele de candidaţi publicate de BEC. Candidaţi sub limita vârstei

Statisticile publicate pe site-ul Biroului Electoral Central arată că 34 de competitori electorali au înregistrat pe liste 449 de candidaţi care au sub 23 de ani, ceea ce contravine prevederilor legale.

Adăugat: 27 Mai 2016
Ultima actualizare:27 Mai 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

De asemenea, statisticile Biroului Electoral Central  arată că 58 de persoane  candidează din partea a două formaţiuni politice diferite.

Potrivit Constituţiei, candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în administraţia publică locală.

Gheorghe Iancu, profesor de drept constituţional a  declarat petru Radio România că  se încalcă legea fundamentală a statului, iar cei vinovaţi de această situaţie vor răspunde în faţa instanţei.

Reporterul RRA a încercat să contacteze preşedinţii Birourilor electorale de circumscripţie care au validat aceste candidaturi, dar aceştia nu au răspuns la telefoane.
 
Potrivit Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale  "candidaturile depuse pe mai multe liste de candidaţi sau atât pe liste, cât şi ca independent sunt nule de drept".

Profesorul Gheorghe Iancu  a mai precizat că, după alegeri, persoanele în cauză, dacă vor fi alese, trebuie să opteze pentru un singur mandat din partea unei singure formaţiuni politice.

Amintim că peste 260 de mii de persoane candidează pentru a ocupa o funcţie de primar, consilier local, judeţean sau în Consiliul General al Municipiului Bucureşti la alegerile din 5 iunie.

Dintre acestea 70 de formaţiuni politice şi-au desemnat candidaţi.  Peste două mii de independenţi.

AICI Listele de candidaţi publicate de Biroul Electoral Central

 


Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
27 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza