Nemulţumiri ale medicilor legate de Legea salarizării unitare

Specialiştii în anatomie patologică spun că vor pierde mai mult decât vor câştiga, pentru că viitoarea lege elimină compensaţiile acordate pană acum.

Adăugat: 8 Iunie 2017
Ultima actualizare:8 Iunie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În România, unii medici sunt nemulţumiţi de legea salarizării unitare, act normativ ce ar urma să le dubleze veniturile potrivit promisiunilor coaliţiei aflate la guvernare.

De exemplu specialiştii în anatomie patologică spun că vor pierde mai mult decât vor câştiga, pentru că viitoarea lege elimină compensaţiile acordate pană acum.

Federaţia Sindicatelor Medicilor Anatomo-Patologi mai atrage atenţia că viitoarea grilă de salarizare va fi la originea dispariţiei unor specializări medicale, unde şi aşa există deficit de personal.

Preşedintele Federaţiei, doctor Gabriela Lica, a adus explicaţii, pentru  RRA: 

"În momentul de faţă, noi ne aflăm la limita supravieţuirii. Suntem numai 1.200 de persoane, doar 300 de medici, necesarul minim fiind de 600 de medici, ca să putem să eliberăm diagnosticele de certitudine cât mai rapid. Pentru a stimula personalul medical să vină în aceste specialităţi, legiuitorul în anul 1993 a dat nişte compensaţii constând în bază dublă de salarizare faţă de celălalt personal din unităţile clinice şi spor de 100%, compensaţii care în acest moment nu mai există".

Proiectul legii salarizării bugetarilor urmează să fie trimis la promulgare, dacă nu va fi contestat astăzi sau mâine la Curtea Constituţională.

Documentul a fost adoptat ieri în Camera Deputaţilor în forma care amână pentru şase sau două luni unele creşteri salariale.

În următorii patru ani, bugetarii ar urma să primească, în medie, 56% în plus la salarii - un efort bugetar total de 32 de miliarde de lei, despre care Ministerul Finanţelor a dat asigurări că este sustenabil.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
8 Iunie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza