Negocierile USD - UDMR pentru Guvern, amânate pentru luni

UDMR are trei capitole de negociere, unul dintre ele vizând drepturile minorităţilor. Liderii Uniunii precizează că nu vor avea un protocol secret cu USD.

Adăugat: 2 Martie 2014
Ultima actualizare:3 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Victor Ponta și Kelemen Hunor
trimite pe mail

Întâlnirea dintre reprezentanţii USD şi cei ai UDMR, anunţată pentru duminică, a fost amânată pentru luni, au precizat, pentru Radio România Actualităţi, surse politice.

Discuţiile dintre cele două părţi ar fi trebuit să abordeze subiectul intrării UDMR la guvernare, precum şi condiţiile prin care se poate realiza acest lucru.

Decizia de intrare a UDMR la guvernare a fost luată în Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că miza în acest moment nu este o negociere a posturilor, ci negocierea unui acord politic cu trei capitole.

Unul vizează drepturile minorităţilor, altul include probleme de ordin economic şi social, iar al treilea vizează infrastructura.

"Vom începe discuţiile cu un acord politic cu un conţinut în ceea ce priveşte completarea într-un fel a programului de guvernare. De aceea vă spun că funcţiile vin după acordul politic şi nu înainte", a spus liderul UDMR, Kelemen Hunor.

UDMR este interesată să preia mai multe posturi de ministru şi de secretari de stat, precum şi de prefecţi în Covasna, Mureş şi Harghita.

De asemenea, uniunea speră să obţină din partea PSD o rezolvare a problemei privind predarea în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Hunor: Nu vom avea un protocol secret cu USD

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, duminică, pentru "Gândul", că protocolul pe care îl va semna cu USD nu va fi unul secret, aşa cum a acuzat Traian Băsescu, documentul având un capitol despre minorităţi care "conţine tot ce este important".

După ce preşedintele Traian Băsescu a acuzat că negocierile dintre UDMR şi USD se vor concretiza într-un protocol secret, înşiruind o serie de condiţii pe care le-ar fi cerut Uniunea şi care ar schimba programul de guvernare, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru "Gândul" că informaţia este una falsă.

"Nu vom avea un protocol secret. Programul de guvernare are un capitol despre minorităţi şi conţine tot ce este important", a precizat Kelemen, contactat de "Gândul".

Dacă negocierile între UDMR şi PSD vor decurge favorabil, USD va semna două acorduri pentru susţinerea Executivului în Parlament, unul cu UDMR, iar celălalt cu grupul minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, anunţa recent premierul, Victor Ponta.

Băsescu: Voi face tot ce ţine de mine pentru o instalare constituţională a Guvernului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că va face tot ce ţine de el pentru o instalare constituţională a Guvernului şi pentru respectarea Constituţiei, el menţionând că face şi o sugestie: "Citiţi Programul aprobat de Parlament, pentru curiozitate".

El a precizat că va face ce ţine de el pentru o instalare constituţională a Guvernului.

"Ce vă asigur este că, din punctul meu de vedere, voi face tot ce ţine de mine pentru o instalare constituţională a Guvernului şi pentru respectarea tuturor articolelor din Constituţie", a mai spus Traian Băsescu.

Anterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat într-o emisiune televizată că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionând: "Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC".

Preşedintele a spus că "din discuţii" ştie că UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitări care ar însemna modificarea programului de guvernare.

Preşedintele a spus că nu îl mai desemnează niciodată pe Victor Ponta premier.


 Autor:
Mihaela Dragomir
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
2 Martie 2014
Ultima actualizare:
3 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza