Negocieri pentru predarea separatișilor pro-ruși din Ucraina

Separatiştii refuză, deocamdată, să recunoască autorităţile de la Kiev şi să se predea şi solicită organizarea unui referendum privind statutul viitor al estului.

Adăugat: 20 Aprilie 2014
Ultima actualizare:20 Aprilie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Un mediator al OSCE ar trebui să înceapă, duminică,  negocierile pentru predarea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Misiunea se anunţă dificilă, în condiţiile în care aceştia nu au recunoscut, până acum, acordul de la Geneva, care prevede, printre altele, dezarmarea militanţilor.

Tensiunile din Ucraina au atras şi atenţia Bisericilor Ortodoxe Ucrainiană şi Rusă.

La Kiev, patriarhul Filaret a condamnat, în mesajul său pastoral, agresiunea Rusiei în timp ce, la Moscova, patriarhul Kirill s-a rugat pentru poporul rus din Ucraina şi pentru Sfânta Rusie.

Discuţiile vor începe duminică, la Doneţk, unde separatiştii au proclamat o republică suverană la începutul lunii, însă un diplomat OSCE a declarat deja că unele convorbiri preliminare arată că în acest moment nu există voinţa politică pentru ca miliţiile pro-ruse să evacueze clădirile guvernamentale ocupate şi să depună armele.

Participanţii la negocierile de la Geneva - Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite au convenit că prevederile acordului vor fi implementate de OSCE.

Separatiştii, însă, refuză, deocamdată, să recunoască autorităţile de la Kiev şi să se predea şi solicită organizarea unui referendum privind statutul viitor al estului.

Ministrul de externe ucrainean a avertizat că, în lipsa unor rezultate, Kievul ar putea întreprinde "acţiuni concrete", însă a anunţat, totodată, că operaţiunea antiteroristă declanşată săptămâna trecută a fost suspendată pe perioada sărbătorilor pascale.

De acestea din urmă au profitat, însă, Bisericile Ortodoxe Ucraineană şi Rusă pentru a-şi preciza poziţiile cu privire la criza dintre cele două ţări.

Patriarhul Filaret a afirmat, în mesajul său, că Ucraina a suferit o agresiune şi că, întrucât Dumnezeu nu poate fi de partea răului, inamicii săi vor fi învinşi.

La Moscova, însă, patriarhul Kirill le-a cerut credincioşilor să se roage pentru ruşii din Ucraina şi pentru ca să nu poată fi duse la îndeplinire planurile acelora care vor să distrugă Sfânta Rusie.

Mesajul lui Kirill este semnificativ, observă France Presse, în condiţiile în care Kievul este leagănul ortodoxiei ruse.Autor:
Cătălin Gomboş
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
20 Aprilie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza