Negocieri eşuate privind disponibilizările de la CFR

Ministrul Transporturilor susţine că disponibilizările nu pot fi evitate, în timp ce liderii sindicatele au un plan pentru reducerea cheltuielilor, în încercarea de a evita concedierile.

Adăugat: 24 August 2010
Ultima actualizare:24 August 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Negocierile de la Ministerul Transporturilor între reprezentanţii administraţiei şi cei ai sindicatelor feroviare, se vor relua în cursul acestei săptămâni, după ce marţi  nu s-a ajuns la niciun rezultat.


Sindicaliştii urmează să analizeze strategia de restructurare şi reorganizare a domeniului feroviar propusă de ministerul de resort şi să prezinte soluţii pentru renunţarea la concedieri.


Sindicatele se opun disponibilizărilor şi spun că miercuri vor prezenta administraţiei noi măsuri pentru scăderea cheltuielilor.


În plus, au declarat că în cadrul negocierilor  nu s-a adus în discuţie nicio cifră privind concedierile.
   

"Deocamdată, propunerile noastre privesc reducerea de cheltuieli, dar probabil că vom ajunge ca şi în cursul anului 2011 să renunţăm la o serie de prime, care, oricum, nu s-au acordat în ultimii doi ani de zile, prime care vor duce la reducerea cifrei de personal, pe care doresc s-o avanseze ca cifră de disponibilizări. E posibil să luăm în calcul şi eventuale mişcări sindicale", a spus Iulian Muntescu, liderul Federaţiei mecanicilor de locomotivă.La rândul său, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că nu crede că poate fi evitată disponibilizarea celor 8.000 de feroviari, iar concedierile ar trebui începute chiar din septembrie.  


"Problemele, cu cât sunt lungite, cu atât se acutizează. Cu cât menţinem situaţia asta dezechilibrată, în care veniturile sunt mai mici decât cheltuielile, cu atât ajungem la o soluţie în care în ultima lună nu o să mai avem deloc bani de salarii.  eporter: În acest an, se estimează pierderi de peste un miliard şi jumătate de lei la cele trei companii feroviare", a afirmat Radu Berceanu.


Maximum 8.300 de angajaţi riscă să fie disponibilizaţi


Potrivit Mediafax, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii  vrea să disponibilizeze între 7.100 şi 8.300 de angajaţi de la societăţile feroviare, ceea ce împreună cu alte măsuri de reducere a cheltuielilor companiilor va duce la economii de 788 milioane de lei în 2011 faţă de acest an.


Numărul disponibilizărilor variază în funcţie de disponibilitatea partenerilor sociali de a renunţa la unele drepturi, cum ar fi bonurile de masă, ajutoare materiale de Paşte, Crăciun şi Ziua Feroviarului, prime de vacanţă şi autorizaţii şi permise.


Unele dintre aceste drepturi ar urma să fie suspendate pentru anul 2011.


Cei mai mulţi disponibilizaţi vor fi la CFR Marfă ,între 3.400 şi 4.600 de persoane.


Celelalte persoane afectate sunt angajate la CFR Călători - 2.075  şi CFR SA - 1.630.
 Autor:
Diana Domenico
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
24 August 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza