Negocieri dure cu FMI. Guvernul nu acceptă deficit mai mic de 1,4% din PIB
Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu va accepta un deficit bugetar mai mic de 1,4% din Produsul Intern Brut, aşa cum cer creditorii internaţionali.
Articol de Simona Mihăescu, 07 Decembrie 2014, 13:04
Declaraţia, făcută aseară, la Antena 3, vine în contextul în care Executivul şi Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale încearcă de două zile să ajungă la un acord în privinţa deficitului bugetar al României pe anul viitor.
Premierul a susţinut că "FMI se descarcă pe elevul din ultima bancă", citează Agerpres.
Premierul a detaliat discuţia avută cu oficialii financiari internaţionali.
"Nu, nu vom accepta niciun fel de deficit mai jos de 1,4 şi aşa şi 1,4 cum a fost semnat de domnul Băsescu în 2011, după părerea mea a fost o mare greşeală. Dar a fost, e semnat, nu avem cum să-l schimbăm. (...) Dar ceea ce este cel mai important este că a fost o discuţie foarte importantă în campania electorală, în special pe social media - vom schimba cota unica, vom aduce taxe. Vreau să spun foarte clar, în buget, chiar şi cu 1,4, nu se măreşte absolut nicio taxă şi niciun impozit. Şi, de asemenea, a doua discuţie, au fost pomeni electorale, în sensul că am indexat pensiile şi alocaţiile pentru copii. Toate sunt cuprinse în buget", a spus premierul.
Potrivit acestuia, depunerea bugetului şi votarea sa vor constitui un moment decisiv, iar populaţia va putea vedea că toate măsurile adoptate de Guvern sunt sustenabile.
El a adăugat că banii pentru deciziile definitive ale instanţei, care trebuie plătiţi către profesori, au plecat de la Ministerul Finanţelor către administraţia locală.
"Nu s-a încheiat 'dealul', ca sa spun asa...Dar cu siguranţă nu se pune, din punctul nostru de vedere, problema acceptării unui deficit sub 1,4, din următoarele motive: suntem confirmaţi de Eurostat ţara care a avut cea mai mare creştere economică în trimestrul III, din toată Uniunea Europeană. Lucrul ăsta trebuie susţinut prin măsurile pe care le-am luat de stimulare economică şi prin investiţii. Deci, dacă tot tăiem, e greu să ţinem acest ritm. În al doilea rând, toată lumea ne-a felicitat - mă rog, aproape toată lumea - că de la 7% absorbţie a fondurilor europene am ajuns la 50% şi anul viitor probabil vom fi undeva la 75-80%", a arătat prim-ministrul.