Neculai Onţanu, trimis în judecată

Fostul primar al Sectorului 2 din Bucureşti, Neculai Onţanu, a fost trimis în judecată.

Adăugat: 16 Iunie 2016
Ultima actualizare:16 Iunie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Neculai Onţanu, arhivă foto
trimite pe mail

Neculai Onţanu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, alături de fostul secretar al Consiliului local, Toma Şutru, şi de alte două persoane.

Onţanu, cercetat în stare de arest preventiv, este acuzat că ar fi luat mită pentru a facilita, în schimb, obţinerea în mod ilegal a dreptului de proprietare asupra unor terenuri cu suprafaţă totală de peste 83 de mii de metri pătraţi, în perioada 2006-2007.

Într-un comunicat, DNA precizează că Niculai Onţanu, în perioada 2006 - 2007, în calitate de primar, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii 18/1991, asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2.

Potrivit DNA, în aceeaşi perioadă, el a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit, în mod indirect, o suprafaţă de 1.500 mp cu o valoare de piaţă estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din sectorul 2 - o zonă rezidenţială) şi care a fost transferată de denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de inculpat. Cele două persoane sunt Loredana Radu şi Aurel Radu.

"În baza solicitării formulate de Onţanu, la 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp cu o valoare de piaţă de 650.995 euro din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către Aurel Radu şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot, cu o valoare de piaţă de 790.500 euro către Loredana Radu. Preţul prevăzut în contractul încheiat cu  Aurel Radu a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (preţ total 250.000 euro). În contractul încheiat cu Loredana Radu a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preţ total 50.000 euro)," se arată în document

Referitor la modalitatea de plată, în ambele situaţii s-a menţionat că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.

"În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu, la indicaţia acestuia. Pentru a ascunde originea infracţională a bunului şi identitatea beneficiarului final al folosului obţinut în modalitatea descrisă mai sus, la 17 decembrie 2008, inculpata Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp către o rudă, care era şi apropiat al primarului, în baza unei tranzacţii în care a fost menţionat un preţ de aproximativ 5 ori mai mic decât valoarea de piaţă a imobilului", susţin procurorii.

Comunicatul DNAAutor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
16 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza