NATO va avea prezenţă permanentă în România

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, anunţă punerea la punct a unui plan de intervenţie rapidă pentru a spori apărarea colectivă a aliaţilor.

Adăugat: 5 Septembrie 2014
Ultima actualizare:5 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen
trimite pe mail

Într-o declaraţie de presă făcută, vineri, în ultima zi a summit-ului Alianţei din Ţara Galilor, Anders Fogh Rasmussen a afirmat că, prin acest plan, NATO transmite un mesaj clar, că va continua să protejează toate statele membre.

De asemenea, Rasmussen a anunţat crearea unei forţe rapide de intervenţie, formată din mii de militari, care pot acţiona în câteva zile în orice zonă.

NATO a aprobat totodată menţinerea unei prezenţe continue aeriene, terestre şi navale în flancul de est al Alianţei, unde va exista un comandament special.

Locul precis unde va fi amplasat acest comandament urmează să fie stabilit în următoarele zile, a completat secretarul general al NATO.

"Toate detaliile din punct de vedere militar vor fi puse la punct după summit, dar munca a început deja. Vreau să vă asigur că punerea în practică a acestor planuri va începe imediat. Rămâne de stabilit unde va fi amplasat centrul de comandă. Până acum am primit informaţii din partea statele baltice, Poloniei şi României, care şi-au exprimat dorinţa de a găzdui asemenea centre", a spus Anders Fogh Rasmussen.

Secretarul general al NATO a mai spus că uşa Alianţei rămâne deschisă pentru toate statele care vor să adere şi nici un stat nu se poate opune prin veto primirii unor noi membri.

Declaraţia face referire la avertismentul lansat de Rusia cu privire la intenţia Ucrainei de a se alătura NATO.

În acelaşi timp, Anders Fogh Rasmussen a anunţat că securitatea cibernetică va face parte de astăzi din strategia de apărare colectivă a organizaţiei.

Secretarul general al NATO a menţionat şi situaţia din Irak.

El a dat asigurări că Alianţa este pregătită să asiste această ţară, dar numai dacă va exista o cerere din partea autorităţilor de la Bagdad.

 

 


Autor:
Alexandru Lancuzov
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
5 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza