NATO intenţionează să se concentreze asupra zonei Balcanilor

Pentru prima dată, ţările membre NATO recunosc două riscuri majore manifestate simultan: din Est, Rusia nu ratează nicio ocazie să şi arate interesul istoric pentru Balcani şi să folosească orice oportunitate de a provoca NATO.

Adăugat: 26 Mai 2016
Ultima actualizare:26 Mai 2016

Politica Romaneasca
Foto: Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO
trimite pe mail

Responsabilii NATO intenţionează să se concentreze asupra zonei Balcanilor la următorul summit al Alianţei de la începutul lui iulie.

Asistentul secretarului general al NATO, Sorin Ducaru consideră că prin aderarea Muntenegrului s-ar putea crea premisele pentru refacerea stabilităţii în regiune.

Pentru prima dată în istoria Alianţei Nord-Atlantice ţările membre recunosc două riscuri majore manifestate simultan: din Est, Rusia nu ratează nicio ocazie să şi arate interesul istoric pentru zona Balcanilor şi să folosească orice oportunitate de a provoca NATO.

"Aceeaşi strategie o aplică şi în cazul ţărilor din Balcani, care şi-au exprimat intenţia de a încheia partenerite cu NATO.Pe de altă parte, observăm tensiunile determinate de politicile şi religiile radicale, terorismul şi uriaşul val de refugiaţi înregistrat în ultimul timp, iar zona Balcanilor se află la confluenţa tuturor acestor factori" , a spus Ducaru.

Aprecierea vine în contextul în care Alianţa se confruntă în prezent cu cele mai complexe provocări şi riscuri de la încheierea Războiului Rece.

Forurile internaţionale văd posibil de gestionat ameninţările dinspre Est şi Sud, prin constituirea unei zone-tampon în Balcani.

În acest context, România îşi focalizează atenţia pe politicile Uniunii Europene şi ale NATO , i-a spus Andreei Marin, la conferinţa "Provocări la adresa Securităţii din Balcani", generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General al Armatei.

Mai multe informaţii pe acest subiect, aflaţi la Radio România Actualităţi, diseară, de la ora 21:05, în emisiunea "Euroatlantica" şi în "Agenda Globală", imediat după Radiojurnalul orei 22,00.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza