NATO este alături de România

NATO va desfăşura patru batalioane robuste în cele 3 state baltice şi în Polonia, ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina, a anunţat astăzi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Adăugat: 13 Iunie 2016
Ultima actualizare:13 Iunie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
trimite pe mail

El a explicat că acest lucru va transmite un semnal clar că Alianţa este pregătită să apere toate statele aliate în caz de agresiune externă.

Decizia privind trimiterea de trupe în Flancul Estic al NATO, gest considerat de Moscova drept unul de sfidare, va fi adoptată mâine de cei 28 de miniştri ai apărării.

Tot astăzi, ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, a dat asigurări că Alianţa va fi alături de România dacă ar apărea o ameninţare concretă.

Diplomatul american a reacţionat astfel la recentele ameninţări ale preşedintelui rus, Vladimir Putin, la adresa României, din cauză că ţara noastră găzduieşte elemente ale scutului antirachetă la Deveselu.

Douglas Lute a făcut aceste declaraţii la un briefing de presă desfăşurat înaintea reuniunii miniştrilor apărării dn NATO, programate în contextul summitului Alianţei din Polonia de luna viitoare.

"Când un stat aliat ca România este de acord să găzduiască o locaţie NATO ca cea de la Deveselu, naţiunea gazdă îşi asumă responsabilităţi. România a dorit aceste responsabilităţi legate de Deveselu, dar într-un asemenea caz şi Alianţa îşi asumă responsabilităţi, iar, dacă apar acţiuni ale oricărui alt stat care să ameninţe Deveselu sau suveranitatea românească, cu siguranţă NATO va lua măsuri de apărare. Nu pot preciza acum exact ce măsuri defensive, pentru că nu avem o ameninţare precisă, dar a fi membru NATO înseamnă că, atunci când eşti ameninţat din exterior, Alianţa îţi stă alături, iar NATO este alături de România", a spus Douglas Lute.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
13 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza