Năstase a scăpat de sporul de pedeapsă

DNA a cerut spor de pedepasă de un an pentru Adrian Năstase, dar Tribunalul a respins cererea. În plus, Năstase poate beneficia de eliberare condiționată.

Adăugat: 8 Mai 2014
Ultima actualizare:8 Mai 2014

Politica Romaneasca
Foto: Adrian Năstase
trimite pe mail

Tribunalul Bucureşti a respins cererea procurorilor DNA de a aplica un spor de pedeapsă de un an fostului premier Adrian Năstase, condamnat pentru fapte de corupţie.

Astfel, Năstase are de executat patru ani de închisoare, dar având în vedere vârsta acestuia, el poate beneficia de o eliberare condiţionată.

Decizia de joi a magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti poate fi constestată.

În 23 ianuarie, avocaţii fostului premier au cerut Tribunalului Bucureşti să decidă contopirea pedepselor din dosarele Trofeul Calităţii, în care Adrian Năstase a primit doi ani de închisoare, şi Zambaccian, 4 ani.

Odată cu admiterea contopirii pedepselor, chiar dacă ar avea de executat 4 ani de închisoare, Adrian Năstase ar avea dreptul la liberare condiţionată înainte de termen, pentru că are peste 60 de ani.

În plus, fostul premier a ispăşit deja opt luni de detenţie, astfel încât ar putea părăsi închisoarea după alte opt luni.

Procurorii DNA susţin contopirea pedepselor, dar au cerut Tribunalului Bucureşti să aplice un spor de un an.

Adrian Năstase ar avea astfel de executat în loc de 4 ani, 5 ani.

DNA justifică cererea prin funcţiile importante ocupate de Adrian Năstase, în stat, de-a lungul timpului.

Avocaţii îşi bazează apărarea, în principal, pe faptul că în cele două dosare fostul premier a fost condamnat aproape de minimul de pedeapsă pentru faptele comise.

În plus, spune apărarea, Adrian Năstase a executat deja peste 260 de zile de pedeapsă, din cei doi ani primiţi în dosarul Trofeul Calităţii.

Mai mult, fostul premier nu ar avea nevoie de reeducare, din moment ce are deja o pregătire profesională şi intelectuală.

Dosarul Trofeul Calităţii se referă la strângerea ilegală de fonduri pentru campania electorală din 2004, camuflată prin organizarea unui simpozion.

În dosarul Zambaccian, Adrian Năstase a fost condamnat pentru că a beneficiat de anumite foloase, pentru a numi şi menţine în funcţie conducerea Inspectoratului de Stat în Construcţii.Autor:
Alex Olaru
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
8 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza