Multe țări europene au identificat persoane infectate cu Omicron

Tot mai multe ţări europene anunţă că au identificat persoane infectate cu noua variantă a coronavirusului, Omicron.

Adăugat: 28 Noiembrie 2021
Ultima actualizare:29 Noiembrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Marea Britanie este ultima care a raportat sâmbătă două astfel de situaţii la oameni care s-au întors recent din Africa de Sud.

Anterior, cazuri asociate noii tulpini au fost descoperite în Belgia. Suspiciuni au ridicat şi cazuri din Germania sau Republica Cehă.

Noua variantă a coronavirusului, identificată pentru prima dată în Africa de Sud, dar depistată şi în Europa şi Asia, provoacă îngrijorare la nivel mondial din cauza numărului mare de mutaţii pe care le are, peste 30.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că Omicron s-ar putea răspândi mai repede decât variantele de până acum.

Maria Van Kerkhove, purtătoarea de cuvânt a OMS: Varianta Omicron este considerată profund îngrijorătoare pentru că are câteva particularităţi îngrijorătoare: are foarte multe mutaţii, iar unele dintre acestea au caracteristici îngrijorătoare. Sunt multe studii în derulare în Africa de Sud, dar şi în alte ţări pentru a înţelege transmisibilitatea aceste variante, severitatea ei şi impactul cu terapiile anti-COVID şi cu vaccinurile.

Datele despre varianta Omicron a coronavirusului sunt deocamdată foarte puţine şi până la apariţia unor rezultate clare părerile experţilor sunt împărţite.

Unii spun că nu este clar dacă noua variantă ar putea să înlocuiască varianta Delta, alţii se tem că mutaţiile noii variante ar putea să facă ineficiente tratamentele sau vaccinurile, însă producătorul AstraZeneca spune că s-ar putea dezvolta foarte repede un vaccin.

Şi compania Moderna şi-a anunţat intenţia de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron, iar celelalte companii, Pfizer şi Novavax s-au declarat încrezătoare în capacitatea serurilor lor de a combate eficient varianta Omicron.

Ceea ce nu se ştie în acest moment este cât de contagioasă este nouă variantă şi cât de repede se răspândeşte şi dacă Omicron va provoca îmbolnăviri mai grave decât actualele variante.

Ultimele date anunţate de Asociaţia Medicilor din Africa de Sud arată că s-au înregistrat puţine cazuri de COVID-19 cu noua variantă, iar simptomele au fost moderate şi nu au necesitat internare în spital.

De asemenea, numărul cazurilor ajunse la ATI a fost foarte mic.Autor:
Luminiţa Apostol
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Noiembrie 2021
Ultima actualizare:
29 Noiembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza