Mugur Isărescu avertizează: Trebuie să fim chibzuiţi

Într-o conferinţă comună cu premierul Ponta, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu a dat asigurări că România va ieşi din procedura de deficit excesiv.

Adăugat: 11 Decembrie 2012
Ultima actualizare:11 Decembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Isărescu şi-a argumentat afirmaţia precizând că acesta lucru se poate realiza întrucât programul fiscal a fost menţinut în limitele stabilite.

Guvernatorul BNR a transmis un mesaj optimist, dar a subliniat că "trebuie să fim chibzuiţi".

"Cred că, din punct de vedere fiscal, nu mai trebuie să strângem. Trebuie să fim doar chibzuiţi şi să facem dozajul de aşa natură încât să nu mai fim nevoiţi să tăiem şi să strângem", a spus Isărescu.

Acesta consideră că, "derulând reformele structurale şi absorbind fondurile europene, România poate înregistra anul viitor o creştere economică importantă, chiar mai importantă decât acest an, indiferent de ce se va întâmpla în Europa din punct de vedere economic".

Isărescu a amintit că Banca Centrală Europeană a recomandat Unificarea autorităţilor de supraveghere a pieţei financiare nebancare.

"Avem această recomandare de la BCE, ca în ţările unde pieţele financiare nebancare nu sunt mari, cum este şi situaţia României, să unificăm instituţiile de supraveghere. După cum ştiţi, 94% din intermediarea financiară reprezintă piaţa bancară. Pentru 3-4% din piaţă să stai cu trei instituţii este un mic lux", a spus Isărescu.

El a arătat că România şi-a permis până în prezent acest lux, dar trendul european şi dezvoltarea BCE impune o astfel de măsură.

Florin Georgescu revine la BNR

În altă ordine de idei, Mugur Isărescu a afirmat că actualul ministru al Finanţelor, Florin Georgescu, va reveni la Banca Naţională a României, la finalul mandatului guvernamental.

"Domnul Florin Georgescu revine la Banca Naţională", a răspuns guvernatorul BNR  după ce premierul a fost întrebat de jurnalişti dacă îl va mai propune pe Florin Georgescu pentru postul de ministru al Finanţelor.

Florin Georgescu a părăsit postul de prim-viceguvernator al BNR în luna mai pentru a prelua postul de ministru al Finanţelor în Guvernul USL, premierul Ponta anunţând atunci că acesta va reveni în luna decembrie la banca centrală.
 Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
11 Decembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza