MRU: România, codaşa Europei la atragerea fondurilor UE

Liderul Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu, solicită ministerelor să prezinte rapoarte complete privind absorbţia fondurilor europene pentru fiecare program. El susţine că România este "codaşa" Europei în ceea ce priveşte atragerea acestor fonduri.

Adăugat: 26 Septembrie 2013
Ultima actualizare:26 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Forţei Civice, senatorul Mihai-Răzvan Ungureanu, a susţinut, joi, într-un comunicat de presă, că România rămâne în continuare pe ultima poziţie în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene.
    
"Ţara noastră rămâne în continuare pe ultima poziţie în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Raportând la absorbţia celorlalte ţări, vedem că diferenţele sunt frapante. României i-au fost sistate programele de finanţare, iar Guvernul trebuie să plătească corecţii din cauza neregulilor constatate", a spus el.
    
Mihai Răzvan Ungureanu precizează că România este "codaşa" Europei deoarece Bruxelles-ul blochează programele de finanţare din cauza multiplelor nereguli constatate în ţara noastră.
    
"Diferenţele sunt îngrijorătoare, şi nu doar în comparaţie cu Lituania, ţara cu cea mai bună absorbţie. Între noi şi vecinii noştri unguri există o diferenţă de 11 procente, iar Bulgaria ne-a întrecut cu aproximativ 12 procente. Bruxelles-ul blochează programele de finanţare din cauza multiplelor nereguli constatate în România, pentru care Guvernul este obligat să plătească corecţii financiare, iar atragerea fondurilor rămâne la fel de dificilă din cauza birocraţiei excesive", precizează senatorul.
    
Preşedintele FC a cerut ministerelor să prezinte rapoarte complete cu privire la situaţia absorbţiei fondurilor pe fiecare program în parte.
    
"Sunt şapte programe, iar în calitate de senator am solicitat, prin intermediul interpelărilor, ca toate aceste ministere să pună la dispoziţie rapoarte complete, în care să ni se explice concret şi transparent cine se face vinovat pentru performanţă slabă a României în atragerea fondurilor europene, pentru corecţiile primite şi pentru greşelile care au dus la sistarea alocării banilor europeni", spune Ungureanu.
    
El este de părere că România are nevoie de un corp de elită de funcţionari, cu o remuneraţie pe măsură, iar gestionarea fondurilor trebuie să fie centralizată la nivelul Ministerului Afacerilor Europene, prin consolidarea tuturor autorităţilor de management în cadrul acestui minister.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
26 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza