Moţiunea simplă pe agricultură, respinsă de Senat

Moţiunea simplă pe teme de agricultură, iniţiată de Uniunea Social Liberală, a fost respinsă de Senat.

Adăugat: 2 Mai 2011
Ultima actualizare:2 Mai 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Dezbaterea parlamentară a fost un prilej pentru a aduce în atenţie problemele cu care se confruntă agricultura românească.


Slaba finanţare a domeniului, lipsa unui program naţional pentru siguranţa alimentară, dar şi necesitatea plăţii urgente a datoriilor restante către fermieri au fost tot atâtea argumente invocate de opoziţie în sprijinul demersului său.


De partea sa, ministrul de resort a explicat că problemele agriculturii sunt vechi de 20 de ani şi că ele încep să îşi găsească pe rând rezolvarea.


Opoziţia a solicitat, prin acest document, elaborarea unui program naţional de siguranţă alimentară a României, modificarea legii camerelor agricole, dar şi plata de urgenţă a datoriilor restante către fermieri.


Semnatarii moţiunii i-au acuzat pe reprezentanţii Guvernului şi clientela politică a acestora că prosperă tot mai mult prin metode ilegale şi imorale şi i-au cerut premierului să analizeze posibila demitere a ministrului agriculturii, Valeriu Tabără.


Senatorul PSD, Petre Daea, cel care a prezentat textul moţiunii simple, afirma că aderarea României la Uniunea Europeană ar fi trebuit să aducă agricultorilor români prosperitate, dar situaţia este cu totul alta.  


"Am ajuns, astfel, ca la patru ani de la aderarea la Uniunea Europeană, să avem cei mai săraci agricultori din Uniunea Europeană, satele cele mai puţin dezvoltate din punct de vedere al infrastructurii, o lipsă acută de acces la servicii de sănătate în spaţiul rural şi un sistem educaţional la sat dat înapoi cu 60 de ani. România a devenit o ţară net importatoare de alimente, cu evaziune fiscală şi a atins cote alarmante, iar agricultorii au fost înşelaţi şi dezamăgiţi atât de mult încât nu mai doresc să practice agricultura", susţine Petre Daea.

 

 

Valeriu Tabără, susţinut de PDL şi UDMR

 În replică, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, spunea că nici semnatarii moţiunii, care au fost în trecut la putere, nu au soluţionat problema agriculturii.  


"Pot aminti cel puţin acelea pentru care nicio guvernare, inclusiv semnatarii moţiunii, care au fost, la rândul lor, decidenţi, nu au găsit soluţiile adecvate", a declarat ministrul agriculturii.


Punctul de vedere al ministrului a fost susţinut şi de reprezentanţii PD-L şi ai UDMR.


Astfel, vicepreşedintele Senatului, Alexandru Pereş, declara că guvernările PSD şi PNL au emis o serie de acte normative în domeniul agriculturii doar în scop electoral.


Şi senatorul UDMR, FeketeAndrás Levente a acuzat semnatarii moţiunii de speculaţii, declarând că, în realitate, a crescut producţia de cereale, iar fermierii şi-au primit subvenţiile timp.


La rândul său, senatorul UNPR, Şerban Mihăilescu, spunea că îi acordă credibilitate ministrului agriculturii, care, faţă de semnatarii moţiunii, a venit documentat în faţa senatorilor.


Pe de altă parte, reprezentantul opoziţiei, senatorul PSD Constantin Tămagă a susţinut că, indiferent de rezultatul votului, documentul reprezintă un semnal de interes faţă de problemele cu care se confruntă agricultorii, iar senatorul PNL Vasile Mustăţea a acuzat actuala putere de amânarea înfiinţării camerelor agricole şi de politizarea acestora.

 Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
2 Mai 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza