Moțiunea simplă împotriva ministrului Marcel Vela, adoptată de Senat

La Senat au fost dezbateri în contradictoriu între putere şi opoziţie, pe tema moţiunii iniţiată de PSD.

Adăugat: 27 Mai 2020
Ultima actualizare:27 Mai 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La Senat, moţiunea simplă iniţiată de PSD la adresa ministrului de interne, Marcel Vela, a fost adoptată cu 65 de voturi pentru, 25 împotrivă şi cinci abţineri.

Social-democraţii au cerut demisia ministrului Marcel Vela pentru că, susţin ei, a minimalizat riscul de pandemie, nu s-au ocupat de achiziţionarea de echipamente medicale şi de aparatură pentru testare.

PSD afirmă, totodată, că, prin ordonanţele militare emise, au fost impuse o serie de restricţii care, ulterior, au fost anulate, ceea ce reprezintă o recunoaştere oficială a incompetenţei şi a lipsei de consecvenţă în managementul crizei. Social-democraţii au criticat, în textul moţiunii, şi lipsa măsurilor de siguranţă pentru românii care au plecat la muncă în străinătate, dar şi erorile din rapoartele zilnice privind decesele şi cazurile confirmate.

Senatorul PSD Radu Ştefan Oprea: Niciun moment, ministrul Vela nu şi-a propus să dezvolte un parteneriat cu cetăţenii. Toată strategia de gestionare a crizei s-a bazat pe măsuri coercitive: restricţii dure, amenzi usturătoare, dosare penale şi cenzură. În ordonanţele militare semnate de ministrul Vela nu există nici cea mai vagă intenţie a unor măsuri preventive, avertismente sau abordări graduale în sancţionarea cetăţenilor. Nu a existat nici cel mai mic semn de empatie din partea ministrului Vela pentru pensionarii sancţionaţi cu amenzi de zeci de ori mai mari decât pensia lor pe o lună, pentru abator minore, care nu puneau viaţa altor cetăţeni în pericol.

În timpul dezbaterilor, social-democraţii au acuzat grupul de comunicare strategică de faptul că falsifică deliberat realitatea despre pandemie prin omiterea unor informaţii esenţiale.

De asemenea, ei au dorit explicaţii despre deplasarea lucrătorilor sezonieri în Germania, dar şi despre amenzile aplicate în starea de urgenţă.

Ministrul de interne, Marcel Vela, a precizat că dreptul la muncă al românilor nu a fost restricţionat, iar mulţi dintre ei au fost nevoiţi să plece pentru că nu mai aveau surse de venit. Marcel Velea a mai afirmat că toate măsurile, deşi restrictive, au fost corecte şi luate pentru a proteja sănătatea cetăţenilor. El i-a acuzat pe social-democraţi că, prin această moţiune, vor să câştige capital electoral.

Marcel Vela: Oare noi mai avem credibilitate în faţa românilor când venim cu minciuni de la acest microfon, acuzând miniştrii, acuzând guvernul care, în această perioadă grea, se luptă cu un inamic invizibil şi agresiv pentru sănătatea românilor? Virusul să ştiţi că nu alege între stânga şi dreapta, între PNL şi PSD. Văd că vorbiţi despre o aşa-zisă ură a mea la adresa bătrânilor. Această ură a reieşit chiar din textul moţiunii. Fiecare frază din textul moţiunii este plină de ură.

Reprezentanţii grupurilor parlamentare au criticat multe din măsurile luate şi au cerut mai multă coerenţă în luarea deciziilor.

Senatorii au solicitat guvernului intensificarea dialogului cu Parlamentul, mai ales în această perioadă, iar senatorii PNL au criticat de mersul PSD, pe care îl consideră populist, pentru a câştiga capital electoral.

În favoarea moţiunii au fost 65 de voturi, 25 de senatori au votat împotrivă, iar 5 s-au abţinut de la vot.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
27 Mai 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza