Moțiunea PSD la adresa ministrului de finanțe a fost adoptată

Senatul a adoptat moţiunea simplă iniţiată de PSD la adresa ministrului de finanţe, liberalul Florin Cîţu.

Adăugat: 9 Decembrie 2019
Ultima actualizare:9 Decembrie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

59 de senatori au votat pentru, 56 împotrivă şi doi s-au abţinut.

Potrivit Constituţiei, adoptarea unei moţiuni simple nu atrage după sine demiterea ministrului vizat.

La dezbateri, PSD a susţinut că actualul ministru de finanţe a făcut declaraţii hazardate şi iresponsabile, în timp ce Florin Cîţu a arătat că a spus numai adevărul despre situaţia economică a ţării.

Imediat după anunţul rezultatului, ministrul finanţelor, Florin Cîţu, declara că nu îşi dă demisia din această funcţie.

Doar dacă partidul i-ar cere acest lucru, ar face acest pas, mai spunea el în faţa jurnaliştilor.

În timpul dezbaterilor, senatorii PSD i-au reproşat ministrului finanţelor, Florin Cîţu, că în urma declaraţiilor hazardate pe care le-a făcut la începutul mandatului său cursul monedei naţionale a scăzut în raport cu euro şi dolarul american. Preşedintele Comisiei pentru buget, senatorul PSD Viorel Arcaş:

Viorel Arcaş: Slăbiciunea indusă de euro şi se va multiplica în economie. Brambureala Guvernului şi a ministrului de finanţe privind salariul minim şi deficitul bugetar au adus deprecierea leului la maxim istorice. Acesta este primul mesaj al investitorilor, al sectorului privat. Vor urma reduceri ale producţiei şi ale numărului de locuri de muncă. De ce? Pentru că producţia naţională se bazează pe importuri de energie şi materii prime, iar acestea devin mai scumpe din cauza iresponsabilităţii guvernului PNL.

Demersul social-democraţilor este unul politic, a venit replica ministrului finanţelor, Florin Cîţu, care arăta că fostul ministru PSD Eugen Teodorovici ştia de la începutul anului că deficitul bugetar va creşte la 4% fără măsuri suplimentare.

Florin Cîţu: Moţiunea de astăzi nu este despre mine şi nu are legătură cu mine, reprezintă un demers politic făcut de un duo jalnic, care încearcă să mascheze situaţia economică a României după trei ani de guvernare Dragnea-Vâlcov-Dăncilă şi Teodorovici. Semnatarii moţiunii ar fi dorit, în mod evident, ca eu să nu spun nimic despre dezastrul găsit de mine la Ministerul Finanţelor. Le spun atât lor, cât şi tuturor PSD-iştilor: Partidul Naţional Liberal a promis că va spune adevărul românilor cu orice preţ. Gata! S-a terminat şi nu mai merge. Perioada în care furaţi şi pe urmă eraţi bine-mersi s-a sfârşit.

Voturile împotriva moţiunii simple au venit de la PNL, USR, UDMR şi de la cei neafiliaţi, adică senatori ALDE şi PMP, în timp ce în favoarea moţiunii simple s-au pronunţat senatorii PSD

Moţiunea a fost o mişcare politicianistă ieftină, a declarat premierul Ludovic Orban după moţiune.

El a mai spus că nu renunţă la ministrul său de finanţe.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
9 Decembrie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza