Moţiunea pe tema aderării la Schengen intră la vot marţi

Ministrul Titus Corlăţean a susţinut că moţiunea simplă a PP-DD pe tema aderării la Schengen are "greşeli gramaticale" şi a precizat că ar fi aşteptat o asumare a responsabilităţii, "cel puţin a unora dintre semnatarii moţiunii".

Adăugat: 18 Martie 2013
Ultima actualizare:18 Martie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Moţiunea simplă "Politica antieuropeană sau cum poate trăi USL fără Schengen", iniţiată de PP-DD şi susţinută de PDL, va fi supusă votului marţi, după ce luni a fost citită şi dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor, majoritatea grupurilor parlamentare nesusţinând demersul celor două partide.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, în Camera Deputaţilor, că moţiunea simplă a PP-DD pe tema aderării la Schengen are "greşeli gramaticale", iar autorii acesteia "încearcă să câştige capital politic".
    
"Vă spun că nu mă voi opri asupra unor chestiuni de formă, şi ele importante, nu mă voi opri asupra greşelilor gramaticale din textul moţiunii respective, nu mă voi opri asupra punctuaţiei, dezacordurilor gramaticale. Nu mă voi opri nici măcar asupra neştiinţei legate de denumirea oficială a unor state vecine, prietene, surori, aşa cum este cazul Republicii Moldova şi nu Moldovei. Mă voi opri pe scurt asupra unor chestiuni de fond, mă voi opri asupra unor chestiuni de strategii de urmat, mă voi opri asupra a două propuneri formulate în textul moţiunii simple şi, nu în ultimul rând, la final mă voi referi la o eroare strategică fundamentală şi impardonabilă comisă de reprezentanţii opoziţiei PDL-PPDD", a spus Corlăţean la dezbaterea moţiunii.
    
Ministrul a făcut un apel către toţi politicienii români de a transmite un mesaj unitar "prin care să se solicite ca dezbaterea să recapete sensul şi coordonatele unei discuţii oneste, deschise şi corecte, evitând invocarea unor teme conexe, care nu au legătură cu procesul de aderare la spaţiul Schengen".
    
El a precizat că România a îndeplinit criteriile de aderare la spaţiul Schengen în urmă cu trei ani.
    
De asemenea, ministrul a subliniat că ar fi aşteptat o asumare a responsabilităţii opoziţiei.
    
"Aş fi aşteptat o asumare a responsabilităţii, cel puţin a unora dintre semnatarii acestei moţiuni, mă refer la deputaţii PDL, care ştiu foarte bine că guvernarea PDL a ratat de o manieră foarte clară acest obiectiv în 2010, în 2011 programul de guvernare PDL prevedea data martie 2011 pentru aderarea la spaţiul Schengen şi tot parcursul lui 2011 şi 2012 au fost obiective ratate într-o perioadă cu condiţii mult mai favorabile", a mai spus Corlăţean.

Semnatarii moţiunii simple privind Schengen cer demisia ministrului de Externe

Moţiunea simplă a PP-DD pe tema aderării la spaţiul Schengen a fost dezbătută în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de luni, iar votul final va fi dat de deputaţi marţi.
    
Deputaţii PP-DD şi PDL, care au semnat textul moţiunii simple "Politica antieuropeană sau cum poate trăi USL fără Schengen", au solicitat demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, precum şi susţinerea de către toate partidele politice a aderării României la spaţiul Schengen.
    
"Aderarea la Schengen nu numai că nu trebuie abandonată, ci, dimpotrivă, eforturile diplomatice, politice şi de lobby trebuie intensificate pentru ca invitarea ţării noastre să se producă într-un timp cât mai scurt. În lumina recentelor declaraţii al ministrului Corlăţean, este evident că domnia sa nu are capacitatea şi nici măcar disponibilitatea de a întreprinde aceste eforturi, de a concerta contribuţiile diplomaţilor români cu cele ale politicienilor şi lobby-iştilor europeni, prin urmare misiunea sa ca ministru de Externe al României ar trebui să se încheie", se precizează în moţiunea dezbătută, luni, în plenul Camerei Deputaţilor.
    
Potrivit documentului, opoziţia va susţine orice demers pentru depăşirea obstacolelor în calea aderării la spaţiul Schengen.
    
"Credem cu tărie că amânarea aderării României la spaţiul Schengen este un test fără precedent pentru partidele care guvernează astăzi ţara. PSD şi PNL sunt datoare să abordeze integrarea în Schengen în continuare ca o prioritate a guvernării, însă sunt nevoite şi să renunţe la linia discursurilor izolaţioniste şi antieuropene pe care au revitalizat-o în ultimul timp. Vă putem garanta că Opoziţia din Parlamentul României va susţine orice demers care ar sprijini depăşirea obstacolelor în calea aderării la Schengen", arată semnatarii.
    
Potrivit acestora, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi-a exprimat "câteva idei radical anti-europene", pe un post de televiziune, şi a pus sub semnul întrebării legitimitatea criteriilor în baza cărora se ia decizia unanimă de invitare a unui stat ne-membru în Schengen.
    
"Domnul Corlăţean angajează în mod inacceptabil statul român, milioane de cetăţeni, vorbind pentru şi în numele acestora. 'Nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces! Eu. Corlăţean. Eu. Statul român. Eu'. Fiecare român de rând. Mai mult, domnul ministru somează în subsidiar statele membre Schengen să nu cumva să nu ia o decizie corectă, legitimă, pozitivă în cazul României la apropiatul Consiliu JAI, în absenţa acesteia, decizia domniei sale, în numele statului român, este să se întoarcă cu spatele la Europa, să mai pună eventual o graniţă suplimentară, supărat, ca văcarul pe sat", se arată în textul moţiunii.
    
Semnatarii documentului consideră că vina privind eşecul aderării României la spaţiul Schengen aparţine exclusiv Uniunii Social Liberale, iar Guvernul USL are datoria să continue eforturile diplomatice şi de lobby la nivelul decidenţilor esenţiali europeni, să continue reformele din sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei.
    
"Guvernul USL nu a reuşit să gestioneze o procedură transparentă şi eficientă la capătul căreia să se poată propune Consiliului Superior al Magistraturii şi preşedintelui României două personalităţi remarcabile, prin activitatea profesională şi performanţă, pentru funcţiile de procuror general şi procuror-şef al DNA. Ne aducem aminte cu toţii ce personaje jenante au primit avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii pentru cele mai importante funcţii din sistemul judiciar", se mai arată în moţiune.

Moţiunea a fost prezentată în plen de deputatul PP-DD Cornel Comşa.
    
Grupul parlamentar al PP-DD a depus, săptămâna trecută, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă pe tema aderării României la Schengen.
    
Moţiunea simplă, intitulată "Politica antieuropeană sau cum poate trăi USL fără Schengen", este susţinută şi de PDL.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Iulia Gherman
Adăugat:
18 Martie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza