Moţiunea pe sănătate, dezbătută la Camera Deputaților

Pacienţii români beneficiază de servicii medicale tot mai slabe sau deloc, iar Guvernul întârzie demararea unor proiecte care ar putea îmbunătăţi acest sistem, susţin semnatarii moţiunii.

Adăugat: 7 Mai 2018
Ultima actualizare:7 Mai 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Problemele din Sănătate fac obiectul unei moţiuni simple depuse de opoziţie la adresa ministrului Sorina Pintea.

Dezbaterile au avut  loc astăzi în Camera Deputaţilor, iar votul este programat peste două zile.

Pacienţii români beneficiază de servicii medicale tot mai slabe sau deloc, iar Guvernul întârzie demararea unor proiecte care ar putea îmbunătăţi acest sistem - susţin semnatarii moţiunii.

În opinia PNL, ministrul Sorina Pintea, cea care a pregătit regulamentul de sporuri şi hotărârea de guvern aferentă, este principala vinovată pentru haosul şi inechitatea create în salarizarea din Sănătate. Subfinanţarea programelor naţionale de sănătate şi lipsa unor medicamente sunt, de asemenea, criticate în moţiunea prezentată de deputaţii PNL Antoaneta Ioniţă:

"După 15 luni de guvernare PSD-ALDE tot sistemul de sănătate este dat peste cap de o lege absurdă a salarizării, de lipsa tot mai acută a dotărilor spitaliceşti, de plafoane insuficiente pentru realizarea de analize medicale, de un deficit acut de personal de specialitate. Consecinţa: copiii şi adulţii mor cu zile în spitale", a spus Antoaneta Ioniţă.

În răspunsul său, ministrul Sorina Pintea a recunoscut că întregul sistem medical are nevoi de o mai bună finanţare şi de investiţii, dar a dat asigurări că se iau măsuri pentru dotarea cu aparatură modernă şi acces la servicii medicale de calitate.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Guvernul este preocupat să ţină medicii în ţară şi să ofere condiţii care să-i convingă să se întoarcă pe cei plecaţi din cauza salarizării necorespunzătoare.

"Pentru ca acest lucru să fie posibil guvernul a prevăzut pentru anul acesta o creştere cu 32% a fondurilor alocate pentru salariile din Sănătate faţă de 2017. Şi tot acest guvern va găsi soluţii pentru ca veniturile personalului din Sănătate care beneficiază de o creştere etapizată a salariului până în anul 2022 să fie cel puţin la nivelul lunii februarie 2018, pentru că Sănătatea este o prioritate asumată şi nu doar declarată a actualului guvern", a susținut Sorina Pintea.

Astăzi au avut loc doar dezbaterile, urmând ca votul să fie dat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor.

De menţionat că opoziţia a depus astăzi o altă moţiune simplă, dar la Senat, iar vizat este ministrului Educaţiei, Valentin Popa.

Textul documentului, semnat de 36 de parlamentari USR şi PNL, este intitulat: "PSD vinde locurile în universităţi clientelei sale politice".Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
7 Mai 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza