Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE VIDEO-UPDATES Moţiunea de cenzură a trecut. Guvernul Grindeanu, demis

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi ALDE împotriva Guvernului Grindeanu a trecut. In acest moment, Guvernul Grindeanu a fost demis.

LIVE VIDEO-UPDATES Moţiunea de cenzură a trecut. Guvernul Grindeanu, demis

Articol de Politica Romaneasca, 21 Iunie 2017, 06:58

Moţiunea de cenzură a trecut cu 241 de voturi pentru din 251 de voturi valabil exprimate.

Potrivit Constituţiei, în urma acestui vot, premierul Sorin Grindeanu este demis şi vor începe consultările constituţionale pentru formarea unui nou guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să declanşeze consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de premier.

Acesta va forma un nou cabinet cu care, împreună cu un program de guvernare, se va prezenta în faţa Parlamentului pentru votul de învestitură.

10 voturi au fost împotriva moţiunii de cenzură.

Preşedintele de şedinţă, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat adoptarea votului şi prin urmare demiterea Executivului Grindeanu.

politicaromaneasca.ro a transmis de la ora 11.00. LIVE VIDEO dezbaterile şi votul din Parlament.

Declaraţiile cele mai importante, în format LIVE UPDATES

13.27. Se încheie votul. Se trece la numărarea acestora.

12.40 Se trece la procesul de vot prin strigarea numelor în ordine alfabetică. Votul este cu bile şi este secret

12.33. Din partea PMP, Eugen Tomac anunţă că PMP nu va vota pentru a nu intra în jocul "murdar" al puterii

12.32 Vorbeşte Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor naţionale.

"Singura soluţie este: vom vota fiecare cum crede de cuvinţă fără ca nimeni să ştie cum a am votat fiecare dintre noi. Nu am negociat nimic, nu vrem să negociem nimic, nu ne interesează acest război". Nu pare rău că vă cream frustrări, dar nu vom intra în aceste jocuri."

Ora 12.29 Daniel Fenechiu, PNL

"Liviu şi Sorin s-au certat pentru sendvisul guvernării. PNL nu votează această moţiune, nu face jocul nici al domnului Sorin , nici al domnului Liviu",

Ora 12.28 Vorbeşte din partea PMP, senatorul Traian Băsescu

"PSD împreună cu ALDE se dovedesc inapţi pentru guvernare. Drumul pe care trebuie să-l luaţi, dragi majoritari, este în opoziţie".

Ora 12.21. Deputatul Varujan Vosganian ia cuvântul

"Este cel puţin la fel de bizar că opoziţia nu votează o moţiune de cenzură împotriva guvernului (...) acum câteva luni ţipau ca din gură de şarpe ca guvernul Gridneanu să demisioneze."

"Daca în Parlament, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi ai Senatului sunt egali în decizii. În guvern lucrurile nu stau aşa. În guvern nu se votează. Primul ministru dă agenda publică şi (...) este cel care decide." (...) Primul ministru nu a fost prezent la multe dintre legile importante."

Ora 12 16. Dan Barna din partea USR

"USR nu va lua parte la votarea moţiunii. Această moţiune este expresia eşecului guvernării PSD-ALDE. Să-şi asume singuri eşecul. Au câştigat alegerile cu un program mincinos".

"S-a realizat performanţa ca legea salarizării unitare să nemulţumească pe toată lumea".

"Pentru toate aceste erori, guvernul Grindeanu va trebui să plece!"

Ora 12.07 Din partea PNL vorbeşte Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte PNL

"Un moment unic din istoria noastră politică. Acest moment developează nu doar frauda de încredere a PSD din campania electorală ci mai ales disponibilitatea lui Dragnea şi Tăriceanu de a negocia orice."

"Nu poporul a cerut demisia guvernului Grindeanu. O cer Dragnea şi Tăriceanu pentru a pune alţii mai obedienţi."

"Orice implicare a lui Liviu Dragnea în procesul de guvernare a lui Liviu Dragnea este toxică."

"PNL nu poate fi părtaş la aşa ceva. La albirea lui Victor Ponta. Nu vom vota această moţiune. Tot ce aţi făcut în aceaste şase luni a fost o bătaie de joc la adresa românilor. "

Ora 11.53. Ia cuvântul preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea

"Vrem să oprim o guvernare care nu şi-a asumat programul de guvernare. Am ales să fim sinceri cu cei care ne-au ales, cu românii... Nu a fost totul în regulă. Premierul şi guvernul n-au performat. N-a fost rău, dar a fost binişor şi acest binişor nu l-am dorit. Ne-am dorit binele pentru românii care aşteptau să ardem etapele"

"Nu m-am aşteptat ca un alt fost coleg să susţină o asemenea manevră împotriva partidului."

"Am renunţat la alianţa toxică cu UDMR. Am câştigat alegerile prin propriile noastre puteri".

"Am câştigat alegerile cu cel mai mare scor din istoria partidului cu acest program de guvernare.(...) Apropo de independenţa justiţiei. Nu putem să ne prefacem că nu stim ce se întâmplă cu cei doi colegi care au fost chemaţi la DNA..."

"Am crezut mult în Sorin Grindeanu, şi-mi asum asta. Am crezut că este cea mai bună soluţie pentru noi. Nu a ajuns premier datorită celor care s-au baricadat la Palatul Victoria (...) ci datorită grupului statutar care i-a acordat încrederea şi acelaşi grup statutar i-a retras încrederea".

Ora 11. 52Preşedintele de şedinţă, Călin Popescu Tăriceanu anunţă începerea dezbaterilor.

Ora 11.35 este invitat la tribună, premierul Sorin Grindeanu pentru a-şi exprima punctul de vedere.

El aminteşte că la prima rugăminte de lui Liviu Dragnea de a accepta să fie premier, a negat şi că apoi, convins de "prietenii mei pe care ii vad acum în bănci, am acceptat."

"Am mai spus "Da" pentru că am crezut că Liviu Dragnea este prietenul meu şi că ma va susţine (... ) şi am acceptat miniştrii pe care mi i-a propus Liviu Dragnea".

"Eu nu înţeleg de ce sunt aici, în Parlament (...) Şi lucrurile şi guvernarea merg foarte bine".

"Liviu Dragnea depune o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern. Nu înţeleg de ce."

"Cine ne garantează că această moţiune de autocenzură, dacă va trece, preşedintele Klaus Iohannis va accepta un prim ministru PSD?"

"Ca premier al acestei ţări îmi cer scuze că trecem prin asta". Această criză artificială vine în cel mai prost moment pentru România. (...) avem cea mai mică inflaţie din UE şi una dintre cele mai mici rate ale şomajului. S-au crescut pensii, salarii şi ave, cea mai consistentă creştere din ultimii zece ani."

Ora 11.25. Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, citeşte textul moţiunii de cenzură.

Moţiunea de cenzură intitulată "România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!" şi iniţiată de senatori şi deputaţi ai PSD şi ALDE.

Ora 11.24.Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila anunţă că UDMR nu va participa la prezentarea moţiunii de cenzură şi părăseşte plenul reunit.

Ora 11, 20 Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu declară deschisă şedinţa din plenul reunit, apoi supune votului ordinea de zi şi programul de lucru.

Ordinea de zi cuprinde dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură a PSD şi ALDE împotriva guvernului Grindeanu şi este votată în unanimitate, ca şi programul de lucru.

Moţiunea de cenzură se intitulează "România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!"

Ora 10.55.Premierul Sorin Grindeanu, însoţit de secretarul general al Guvernului, Victor Ponta şi de singurul ministru care nu a demisionat, Augustin Jianu au ajuns la plenul reunit.

Întrebat dacă s-a întâlnit cu Liviu Dragnea, Grindeanu a răspuns că nu s-a întrâlnit cu preşedintele Camerei Deputaţilor dar că a discutat cu acesta pentru a găsi o soluţie.

Potrivit premierului, Liviu Dragnea i-a cerut să demisioneze înainte a intra în sala de vot, lucru care nu este posibil, a mai spus Sorin Grindeanu, potrivit redactorului RRA, Petruţa Obrejan.

Ora 10.58Reprezentanţii PNL au intrat în plen, în grup compact, împreună cu liderul Ludovic Orban. Poartă foi cu mesajele "Rușine PSD", "Grindeanu = Dragnea". "Le transmitem să plece acasă".

Liderul PNL, Ludovic Orban a spus că are încredere în toți parlamentarii PNL.

"Stăm în sală și nu votăm", a declarat Ludovic Orban.

Parlamentarii UDMR nu vor participa la votarea moţiunii de cenzură.

Moţiunea de cenzură intitulată "România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!" şi iniţiată de senatori şi deputaţi ai PSD şi ALDE.

Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, spunea că această moţiune este problema internă a coaliţiei.

Deputaţii şi senatorii PNL vor fi prezenţi în sală la dezbaterea moţiunii de cenzură pentru a-şi spune punctul de vedere, însă nu vor vota.

Parlamentarii PMP nu vor participa la votul asupra moţiunii de cenzură, apreciind că este vorba despre o dispută internă a PSD.

De cealalată parte, liderii coaliţiei PSD-ALDE spun vor avea destule voturi pentru ca moţiunea să treacă.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, preciza că voturile necesare vor veni din partea unor aleşi de la alte partide sau de la independenţi.

"PSD împreună cu ALDE avem voturile necesare, avem majoritatea pentru moţiunea de cenzură. Ca atare, nu avea niciun rost să insistăm pe această direcţie, care putea să fie speculată defavorabil împotriva noastră şi să creeze anumite îngrijorări", a spus acesta.

PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, iar pentru ca moţiunea să treacă este nevoie de 233 de voturi în favoarea acesteia.

În acest timp, preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, ieri, la Berlin, că România este o ţară stabilă, în ciuda crizei politice, pentru că are o situaţie economică foarte bună şi este văzută ca un partener de încredere.

Şeful statului a subliniat că nu există premisele unui blocaj politic îndelungat, iar în cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată, nu va desemna decât un premier integru.

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră