Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului intră la vot

Dezbaterile asupra moţiunii de cenzură sunt programate pentru ora 14:00 şi vor fi urmate de un vot secret asupra documentului.

Adăugat: 18 Iunie 2019
Ultima actualizare:18 Iunie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Moţiunea de cenzură prin care opoziţia încearcă demiterea guvernului va fi dezbătută şi votată în plenul Parlamentului.

Moţiunea de cenzură prin care opoziţia încearcă demiterea guvernului va fi dezbătută şi votată astăzi în plenul Parlamentului.

Documentul a fost depus şi prezentat miercurea trecută în faţa senatorilor şi deputaţilor. Este pentru a treia oară când opoziţia încearcă să dea jos Executivul condus de Viorica Dăncilă.

Dezbaterile asupra moţiunii de cenzură sunt programate pentru ora 14:00 şi vor fi urmate de un vot secret asupra documentului.

În susţinerea demersului iniţiat, PNL, USR şi PMP subliniază ineficienţa guvernului în organizarea alegerilor europarlamentare din diaspora şi încercările repetate ale executivului PSD-ALDE de a emite ordonanţe de urgenţă pe tema justiţiei.

Documentul este semnat şi de parlamentarii UDMR, care precizează că vor astfel să sancţioneze incapacitatea administrativă şi politica Guvernului Dăncilă manifestată în situaţia din Valea Uzului.

Moţiunea de cenzură a fost citită în plenul reunit al Parlamentului, săptămâna trecută, de liberalul Gigel Ştirbu.

Gigel Ştirbu: În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept.

Moţiunea de cenzură se bucură şi de sprijinul parlamentarilor Pro România.

Din punct de de vedere matematic, semnatarii şi susţinătorii documentului nu acoperă cele 233 de voturi necesare pentru demiterea guvernului.

Liderii opoziţiei spun însă că vor continua negocierile cu senatori şi deputaţi din tabăra puterii până la momentul dezbaterilor.

De cealaltă parte, PSD şi ALDE atrag atenţia că deţin majoritatea parlamentară pentru respingerea moţiunii de cenzură.

Premierul Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al social-democraţilor, a anunţat şi strategia PSD la votul secret.

Viorica Dăncilă: Aşa cum au hotărât colegii în Biroul Permanent Naţional, dar şi în grupurile reunite, vom asigura cvorumul, dar nu se va vota. A fost o decizie pe care colegii au luat-o prin vot şi care a fost discutată şi în cadrul Comitetului Executiv Naţional.

Viorica Dăncilă a mai spus că parlamentarii PSD care nu vor respecta această strategie riscă să fie excluşi din partid. Plenul reunit al Parlamentului se va exprima astăzi prin vot asupra proiectului de înfiinţare a unei comisii speciale pentru modificarea şi completarea legislaţiei din domeniul electoral.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Iunie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza