Moțiunea de cenzură a picat. Guvernul Dăncilă rezistă

Moţiunea de cenzură nu a trecut de votul Parlamentului, iar Guvernul Dăncilă îşi continuă activitatea.

Adăugat: 27 Iunie 2018
Ultima actualizare:27 Iunie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În favoarea moţiunii au votat 166 de parlamentari. PNL, USR şi PMP au doar 153 de parlamentari. Pentru a fi adoptată, moţiunea avea nevoie de 233 de voturi.

Din cei 465 de parlamentari au fost prezenţi la moţiune 332. Au votat doar 170 de parlamentari, iar dintre aceştia au votat pentru căderea guvernului 166 de parlamentari.

Pentru a fi adoptată, moţiunea avea nevoie de voturile a 233 de parlamentari, însă PNL, USR şi PMP numără doar 153.

UDMR şi-a retras parlamentarii din sala de plen.

"Numărul total al deputaţilor şi senatorilor - 465, numărul deputaţilor şi senatorilor prezenţi - 332, numărul total de voturi exprimate - 170, numărul total de voturi valabil exprimate - 170 din care voturi pentru adoptarea moţiunii de cenzură - 166 de voturi; voturi contra moţiunii de cenzură - 4, abţineri zero. Potrivit prevederilor Articolului 113, aliniatul 1 din Constituţia României, moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, ceea ce reprezintă în prezent minimum 233 de voturi 'pentru'.
Ca urmare a faptului că din totalul 465 parlamentari au fost prezenţi 332, dintre care 166 de voturi, dintre care 166 au votat 'pentru', se constată că nu a fost întrunită majoritatea voturilor cerute de Constituţie pentru adoptare. Încheiat azi 27 iulie 2018", s-a anun'at de la Tribuna Parlamentului.

Liderul PMP, senatorul Traian Băsescu a afirmat că premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii cabinetului său nu sunt pregătiţi să reprezinte România atunci când ţara noastră va asigura preşedinţia Uniunii Europene.

Liderul USR Dan Barna a reproşat executivului lipsa de investiţii din transporturi şi lipsa de medicamente din sănătate. Şi liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan a afirmat că moţiunea de cenzură nu este împotriva cabinetului Dăncilă, ci împotriva regimului Liviu Dragnea.

"Românii au vrut o Românie europeană în care legea să fie egală pentru toţi. România şi-a ales drumul european tocmai ca să scape de blestemul guvernării după bunul plac. Ne-aţi pus în faţă o guvernare a bunului plac şi o lege în care infractorii deţin supremaţia. Moţiunea de astăzi este demiterea regimului Dragnea, un regim care a declarat război României europene", a spus Raluca Turcan.

În numele PSD şi ALDE a vorbit vicepremierul Viorel Ştefan, care a adus o serie de argumente în favoarea actualului executiv. El a spus că evaluările economice de la această dată sunt pozitive şi ele demonstrează că programul de guvernare trebuie să fie pus în continuare în practică.

"Coaliţia PSD - ALDE s-a angajat să realizeze un ritm susţinut al creşterii economice pe întreg ciclul electoral, până în anul 2020. S-a întâmplat acest lucru? În mod evident, da! Anul 2017 situează România în topul Uniunii Europene din punct de vedere al creşterii economice, aceasta atingând pragul de 6,9% din PIB. Această cifră aşează România printre statele membre ale Uniunii Europene cu cel mai ridicat ritm de creştere după Polonia - 5,1; Slovenia - 4,6; Ungaria - 4,4; Malta - 4,4", a sustinut Viorel Ştefan.

 


 Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
27 Iunie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza